PAZAR SUYUNUN TAHLİL SONUÇLARI GELDİ

PAZAR SUYUNUN TAHLİL SONUÇLARI GELDİ

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, Sağlık Bakanlığına gönderilen su numunelerinin inceleme sonuçlarını açıkladı. Pazar'daki içme sularından bakın ne çıktı:

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Rize Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe, şu açıklamalarda bulundu:

"İlimizde geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan şiddetli yağışlar sonrası birçok içme suyu şebekemiz olumsuz etkilenmiş ve hatta özellikle Pazar ve Çayeli ilçelerimizde suya bağlı ishal vakalarında ciddi artışlar olmuştur.  Bu durum Halk Sağlığı Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm sağlık teşkilatımızca yakinen takip edilmiş ve bir yandan da gerekli dışkı ve su numuneleri Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Bakanlığımızdan Pazar İlçesi ile ilgili olarak gelen sonuçlarda norovirüs ürediği tespit edilmiştir. Norovirüse bağlı ishal salgını özellikle kendisini bulantı, kusma ve karın ağrısı ile göstermektedir. Yine beraberinde üşüme, titreme, ateş ve baş ağrısı olarak da olabilir. Hastalık genelde birkaç günde kendiliğinden iyileşir. Ancak çocuk ve yaşlılarda daha dikkatli olunmalıdır. Bu virüse bağlı hastalıkta kişiden kişiye bulaşma olabileceğinden hijyen kurallarına uyulması (özellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştikten sonra, yemek hazırlama da ve yemekten önce eller sabunlu suyla yıkanmalı) korunmada çok büyük önem arz etmektedir. Yine hastalığa yakalanan kişilerde de yakın temastan kaçınılmalıdır.

İlimiz merkez ilçe başta olmak üzere vatandaşımızın büyük kısmınca kullanılan Andon içme suyu düzenli arıtılıp, klorlandığından ilimizin en güvenli ve temiz suyudur. Şuanda kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Düzenli periyotlarla bu suyla ilgili tahlil çalışmaları yapılmaktadır. Ancak bu şebeke suyu ne kadar temiz olursa olsun su kesintilerinden sonra gelen ilk suyun içilmemesi gerekmektedir. Bu suyla ilgili olumsuz bir durum olduğunda vatandaşlarımız ivedi olarak bilgilendirilecektir.

 Andon ve klorlanan diğer şebeke suları harici köy suları ve kaynağı bilinmeyen suların hele hele şiddetli yağışlardan sonra kaynatılmadan içilmemesi, yine bu sulara ait depoların en az üç aylık periyotlarla düzenli temizlenmesi gerekmektedir. Ne yazık ki kaynağında temiz olan birçok köy veya mahalle suyumuz depolarının temizliği ve bakımı yapılmadığından, depo diplerinde adeta çürümeye yüz tutmuş çamur biriktiğinden dolayı kirlenmektedir.  Bu durumu düzenli olarak ilgililere bildirmekteyiz. Bu sebeple köy ve mahalle depolarının en az yazın üç kışın beş ayda bir bakım ve temizliklerinin muhtar ve vatandaşlarımızca yapılması çok önemlidir. Talep edilmesi durumunda tüm ilgili sağlık personelimiz vatandaşımıza tam destek vermektedirler.  Unutulmamalıdır ki mahalle veya köy içme suyunun temiz olması yolun asfalt veya beton olmasından daha önemlidir."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ç.Ö