Ovit Tünelinde sona doğru

Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli inşaatında yaklaşık 10 km'lik çift yönlü ilerleme sağlanırken, tünel inşaatının yüzde 80'lik bölümünün kazma işlemi tamamlandı.

Edinilen bilgiye göre, Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü ile Erzurum'un İspir ilçesi Soğanlı mevkisi arasında yapımı süren Ovit Tüneli'nde çalışmalar devam ediyor. 12.6 km'lik çift tüp tünelin yanı sıra 1.4 km aç kapa çığ tüneli ile toplamda 14 km'yi bulan uzunluğu ile Ovit Tüneli, 18.2 kilometre uzunluğundaki Çin'de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tüneli olacak. Ovit Tüneli'nin girişi bin 988, çıkışı ise 2 bin 258 koddan açılırken, 605 milyon TL bedelli projede bugüne kadar Rize tarafında her iki tüpte 4 bin 300, İspir tarafında ise her iki tüpte 5 bin 600 metrelik ilerleme sağlandı.

Kalan 2 bin 700 metrelik alanın delme çalışmaları devam ederken, İkizdere tarafındaki 1.4 km'lik aç kapa çığ tünelinin de inşaat çalışmalarında sona gelindi. İspir tarafındaki çalışmalar Rize tarafındaki çalışmalara oranla daha hızlı ilerlerken, bunda tünel inşaatının devam ettiği zemin kaya sınıfının daha problemsiz, fay zonlarının ise fazla bulunmamasının etkili olduğu kaydedildi. İspir bölümünde tek tüpte tamamlanan 5 bin 600 metrelik mesafenin bugüne kadar Türkiye'de en uzun tünel açma çalışması olduğu vurgulandı.

Yüzde 80'i tamamlanan tünel inşaatında toplamda çift yönlü 20 km'lik alanda delme işlemi bitirilirken, 2016 yılının 3. çeyreğinde tünelde ışık görülmesi hedefleniyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde tamamen yerli imkanlarla yapılan, Türk mühendis ve işçisinin emeği olan Ovit Tüneli, yılın 5,5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak.