Ovit Tüneli'nde Tek Tüpten Geçişler Kasım Sonunda Başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ovit Tünelinde tek tüp geçişlerin Kasım ayı sonunda, havaların iyi gitmesi durumunda ikinci tüpü de ocak ayına kadar yetiştirip hizmete vermeyi öngördüklerini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rize'nin İkizdere ilçesinin 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı sürdürülen Ovit Tüneli'nde tek tüpten geçişlerin Kasım ayı sonunda başlayacağını açıkladı.

Ovit Tüneli tek tüp ulaşıma açılacak

Ovit tünelinin Rize ve Erzurum'u birbirine bağlayacak olmasının yanı sıra önemli bir ekonomik değeri de olduğuna işaret eden Arslan, buranın dünyanın sayılı tünellerinden biri olacağına dikkati çekti.

Tünelin 14 bin 300 metrelik uzunluğa sahip olduğunu anımsatan Arslan, "Hedefimiz bu ay sonunda bir tarafını hizmete vererek, bu kışın bir gidiş bir geliş olarak insanlarımızın artık o dağlarda İkizdere-İspir yolunda kalmasından ise tünel konforu ile dağların altından rahatlıkla geçmesini sağlamış olmak. Karadeniz'den İç Anadolu'ya doğru giderken sağdaki tüpü bir gidiş bir geliş olarak hizmete vereceğiz." diye konuştu.

Havaların bu şekilde devam etmesinin çalışmaları kolaylaştırdığını belirten Arslan, "İkinci tüpü de ocak ayına kadar yetiştirip hizmete vermeyi öngörüyoruz. Havalar kötü giderse tüpün bir tanesini gidiş geliş olarak hizmete vereceğiz. İnşallah Ovit tüneli bu kış vatandaşlarımıza sürüş konforunu yaşatacak ve tehlikelerden uzak hizmet verecek." diye konuştu.

Trabzon'da yapımı süren Yeni Zigana Tüneli'nden sonra Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun 2. tüneli, dünyanın ise en uzun çift tüplü 4. tüneli olacak olan Ovit Tüneli, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14,3 kilometre. Çift tüpün bağlantı tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu ise 28 km olacak.

Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı ve "Işık Göründü" töreni geçtiğimiz yıl Kasım ayında Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle gerçekleştirilmişti.

605 milyon TL bedelli proje sayesinde 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşerken, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında yılın 5,5 ayı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek.