O tarihten önce sigortalı olanlar dikkat!

18 yaşından küçük çocuklar belli şartlarda çalışabiliyor. 1999 öncesinde çocuk yaşta sigorta yapılanlar için emeklilik de öne çekiliyor. Ancak belli şartları var

1999 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu öncesinde birçok aile çocuklarını erken yaşta sigortalı yaparak gelecekte emeklilik hakkı kazanmasını planlamıştı. Bu şekilde birçok vatandaş 18 yaşın altında sigortalı olarak çalışma hayatına başlamış oldu. Bu şekilde sigortalı olanların emeklilik hesaplamalarında farklı uygulamalar bulunuyor. Özellikle sigortalılık süresi hesaplanırken 18 yaşını doldurduğu tarih önem kazanıyor.

Erkekler için 25 kadınlar için 20 yıllık sigorta süresini tamamlamak emeklilik için şartlardan birisini oluşturuyor. bu sürelerin çalışarak geçirilmesi şart değil.
Yani ilk sigorta olunan tarihten bu güne kadar geçen zaman sigortalılık süresi olarak hesaplanıyor.

18 yaşından önce sigortalı olanlarda bu hesaplama 18 yaşını doldurduğu tarihten itibaren hesaplanıyor. Ancak yapılan sigorta ve ödenen primler ise geçerli sayılıyor.
Bir örnek verirsek 1965 doğumlu bir erkek sigortalının 1982 yılında sigortalı olduğunu varsayalım. Bu vatandaşın prim günleri 1982 yılında yani 17 yaşında yapılan sigortadan itibaren hesaplanıyor. 25 yıllık sigortalılık süresi ise 18 yaşını doldurduğu 1983 yılından itibaren dikkate alınıyor.

2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunda ise farklı tarihler ortaya çıktı. Kadınlar için 01.04.1981 tarihi öncesinde yapılan sigortalılıklarda yaş şartı bulunmuyor. Erkekler için ise 09.09.1976 tarihi öncesinde yapılan sigortalılıklar için yaş şartı aranmıyor. Dolayısıyla bu tarihlerden önce sigortalı olanlar için 18 yaş kuralı da uygulanmıyor. 2008 reformundan sonra sigortalı olanlarda ise sigortalılık başlangıç tarihi 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak kabul ediliyor. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için sigortalılık süresi aranmıyor. Ancak prim günü ve yaş şartı yükseliyor.