Milletvekili Ayar: Organiğe Geçiş Kademeli Olarak Devam Edecek

Yaş çay üretiminde gelecek yıldan itibaren zorunlu organik gübre kullanımı planlaması, organik gübrenin ürün kaybına neden olarak Türkiye'nin 100 bin ton kuru çay ithal etme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak olması dolayısıyla kademeli olarak uygulanacak

Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, zorunlu organik gübre kullanımının 2018’den itibaren kademeli olarak uygulanacağını açıkladı. Milletvekili Ayar, ürün kaybına neden olacak organik gübre kullanımından emin olmadan Artvin’den Giresun’a 830 bin dekar çaylık alanda organik gübre kullanımına geçişin akılcı olmayacağını düşündüklerini kaydederek, “Ürün kaybını telafi etmek süretiyle organik gübre kullanımına önümüzdeki yıllarda kademeli bir şekilde geçilmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

Yaş çay üretiminde 2018’de zorunlu organik gübre kullanımına geçilmesi planlanırken, geçtiğimiz günlerde olay53’ün gündeme taşıdığı zorunlu organik gübre kullanımı ürün kaybına neden olacak ve Çaykur 6 fabrikasını kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalarak Türkiye 100 Bin ton kuru çay ithal edecek konulu “Çayda Büyük Tehlike Kapıda: Türkiye 100 Bin Ton Kuru Çay İthal Edecek” başlıklı haberimizin ardından harekete geçen yetkililer, zorunlu organik gübre kullanımının neden olacağı tehlikeyi fark ederek önümüzdeki yıl zorunlu organik gübre kullanımı yerine hem yeni çay bahçeleri oluşturulması için ruhsat verecek hem de organik gübre kullanımında kademeli geçişler yapacak.

Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, katıldığı canlı yayın programında organik gübre kullanımına geçişin kademeli olarak devam edeceğini ifade ederek, konu hakkında yaptığı açıklama ile olay53’ün haberinin ne denli haklı olduğunu tasdik etti. Organik çaya geçmenin kademeli olarak devam edeceğini belirten Ayar, “Organik çaya geçmek bizim için olmazsa olmazdır. Organik çaya geçişin çalışmaları 2012 yılında başlamıştır. Ve 36 bin dekarla organik çaya geçilmiştir. Ancak orada bir ürün kaybı söz konusudur. Oradaki ürün kaybını da telafi ederek organikleşmenin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili çok ciddi çalışmaların yapıldığını da biliyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte bu biraz daha hızlanarak organik gübre üretimini sağlamak ve ürün kaybını telafi etmek suretiyle önümüzdeki yıllarda kademeli bir şekilde geçilmesini arzuluyoruz. Bir anda organik gübreden emin olmadan 830 bin dekar çay alanının organiğe geçirilmesi diye bir şeyin çok akılcı olmayacağını düşünüyoruz. “ dedi.

Türkiye’deki bütün kurumlar özelleşse bile Çaykur’un özelleşmesi söz konusu olmaz

Milletvekili Ayar, ayrıca Çaykur’un Katarlılara teminat gösterildiği veya satıldığı yönündeki iddialarla ilgili de Çaykur’un özelleşmesi veya satılmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan’ı ziyaret ettim. Yönetim kuruluyla birlikte yapmış olduğumuz bir görüşme oldu. Böyle bir söylemin nerden çıktığını anlamadıklarını söylediler. ‘Çaykurla ilgili bu ve buna benzer bir inisiyatif peşinde olmadık, söylemini yapmadık, asla bu manaya gelecek bir çalışma yapmadık.’ diyorlar. Bu kadar abestle iştigal olmaz. Çaykur, Rize’nin olmazsa olmazıdır. Türkiye’deki bütün kurumlar özelleşse bile Çaykur’un özelleşmesi veya satılması söz konusu olmaz. Çaykur, Rize’ye ve çay müstahsiline hizmet etmeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da düzenlediği basın toplantısında organik gübre kullanımından kaynaklanacak ürün kaybı nedeniyle yeni çaylık alanları açma izni verebileceklerini kaydederek, "Bizim çaylıkların tamamını organik yapabiliriz. Çünkü ilaç kullanmıyoruz. Kimyasal gübreden vazgeçerek çaylıkların tamamını organik yapma şansımız var. Böyle bir şansı neden kullanmadığımıza hayret ediyorlar. Biz de bunu hayata geçiriyoruz. Bunu vatandaşı mağdur etmeden yapmamız lazım. Eğer çay yetersiz olursa yeni çaylık alanlar açma izni verebiliriz. Bu büyük projenin önünü kesmeyelim." dedi.

 

A.Ö