Krize neden olan doğalgaz sondajı kör kuyu çıktı
Güney Kıbrıs yönetiminin, tek yanlı parsellediği doğu Akdeniz'de, Türkiye ile kriz çıkaran doğalgaz sondajı, 'kör kuyu' çıktı.
Rumlar adına Kıbrıs adasının güneyinde sondaj yapan İtalyan Eni şirketi, deniz tabanından 5 bin 500 metre derinliğe inmesine rağmen doğalgaz bulamadı.
Şirket sondaja son verirken, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, New York’ta kalp ameliyatı sonrasında nekahat dönemini geçiren Rum lider Nikos Anastasiadis’e kötü haberi iletti.
SONDAJ SONUÇLARINDAN SONRA ANLAŞILDIRum Politis ve Fileleftheros gazetelerinin manşetten verdiği habere göre, Enerji Bakanı Lakkotripis kör kuyu haberini, İtalyan ENI şirketi yetkililerinin geçen pazartesi sondaj sonuçlarını iletmesiyle öğrendi.
Rum Bakan, hemen New York’ta bulunan Rum lider Nikos Anastasiadis’e durumu bildirdi. Haberin medyaya sızmasından endişe eden Lakkotripis, önceki gün de siyasi parti liderlerine durumu açıkladı.
KRİZİ BİTİRME FORMÜLÜ MÜ?Rum siyasi parti liderleri önce habere inanmak istemedi. Rum siyasiler ‘kör kuyu formülünün’, KKTC ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde aynı bölgeye Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini gönderen Türkiye ile krizi sonlandırma amacıyla üretildiğini ve ‘kılıf uydurulduğunu’ ileri sürdü.
Ancak Rum gazetelerine bilgi veren Enerji Bakanı Lakkotripis, “Maalesef doğru. Kör kuyu beklediğimiz ve hesaplarımıza dahil ettiğimiz sonuçlardan biriydi” dedi.
PETROL FİYATININ DÜŞMESİ ENDİŞELENDİRDİGüney Rum kesiminde, Kathimerini isimli gazetede yer alan bir haberde Rum ve Yunan Dışişleri ve Enerji Bakanlarının kısa süre önce Atina'da yaptıkları görüşmede, uluslararası piyasada petrol fiyatlarının düşmesi, Rus Rublesinin değer kaybı ve Moskova'nın yeni enerji projelerinin masaya yatırdıkları bildirdi.
İLK SONDAJDA DOĞALGAZ BULUNAMADIHaberde, bu büyük resmin içerisine, Rum yönetimi açısından hayal kırıklığına neden olan ENI-KoGas'ın 9 numaralı parseldeki “Onasagora” yatağında yaptığı ilk sondajda doğal gaz bulunmamasının da eklenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Habere göre, toplantıda Moskova'nın South Stream projesinden vazgeçme ve bunun yerine Avrupa'ya doğal gaz ihracını Türkiye ve Türk-Yunan sınırından geçecek yeni bir boru hattı ile gerçekleştirme kararının da ele alındığı bu aşamada, önerilen projenin şekillenmesi ve somutlaşmasına kadar uzak durulması gerektiği değerlendirildi.