KPSS Tercihleri Başladı... 2015/1-KPSS Tercih Kılavuzu Yayımlandı
KPSS tercihleri için beklenen gün geldi.ÖSYM Başkanlığı 13 bin 213 kadro ve pozisyon için tercih işlemlerinin başladığını duyurdu.
2015 KPSS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
KPSS tercihleri için beklenen gün geldi.ÖSYM Başkanlığı 13 bin 213 kadro ve pozisyon için tercih işlemlerinin başladığını duyurdu.Tercih işlemleri 'www.osym.gov.tr' adresi üzerinden bugünden itibaren başladı.ÖSYM KPSS 2015 tercih işlemleri hakkındaki tüm detaylar bugun.com.tr'de...
Milli Eğitim Bakanlığı'na ait öğretmen kadroları ve kariyer meslek memurları dışında kalan 13 bin 213 aday tercihlerini 01 Temmuz 2015 tarihine kadar yapabilecek. Adaylar, bugünden itibaren 'www.osym.gov.tr' internet adresinde yayımlanan 2015/1 KPSS Tercih Kılavuzu’nu dikkate alarak tercihte bulunacak.
‘Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’ hükümleri çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilen kadro ve pozisyonlara 2 bin 35 kişi ortaöğretim, 4 bin 120 kişi önlisans, 7 bin 58 kişi lisans mezunu atanacak. KPSS yerleştirmelerde 11 bin 26 kişi üniversite harici kadrolara, 764 kadro üniversiteye geri kalanı ise belirlenmiş diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek.
KPSS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK
Öncelikle adayların 2015 KPSS tercih kılavuzunu baştan sona dikkatle okumaları önerilir. Tercih yapacak olan adaylar ÖSYM'nin aday işlemleri sistemine girerek, tercihleri yapabilirler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilen kadro ve pozisyonların, ilan edilmek üzere ÖSYM Başkanlığına gönderildiğini açıkladı. Peki 2015 KPSS yerleştirme kılavuzu ne zaman açıklanacak ve KPSS tercihleri nasıl yapılacak
Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 KPSS yerleştirme kılavuzu takvimine göre 22 Haziran-1 Temmuz'da tercihlerin alınacağı 2015/1 yerleştirmelerinde, 125 kamu kurum ve kuruluşunca toplam 13 bin 213 kadro ve pozisyon için yerleştirme talebinde bulunulduğunu belirtti.
ÖSYM Başkanlığına gönderilen kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilen kadro ve pozisyonların yaklaşık yüzde 15,4'ü ortaöğretim, yüzde 31,2'si önlisans ve yüzde 53,4'ü ise lisans düzeyinde olacak.
Kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde: 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi kurumlar (üniversiteler hariç) 11 bin 790, üniversiteler 764, Kamu İktisadi Teşebbüsleri bin 423 kişi
Talep edilen toplam kadroların hizmet sınıflarına göre dağılımı şöyle: Sağlık ve Yardımcı sağlık Hizmetleri Sınıfı 9 bin 360, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bin 280, Teknik Hizmetler Sınıfı bin 58, Avukatlık Hizmetleri Sınıfı 77, Yardımcı Hizmetler Sınıfı 14,eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfı 1 kişi.
Kamu İktisadi Teşebbüsü pozisyonlarının öğrenim durumlarına göre dağılımı ortaöğretim 164, önlisans 496, lisans 763 kişi olarak sıralandı.
Açıklamada, 2015/1 yerleştirmeleri kapsamında atama yapılacak kadro ve pozisyonlara ilişkin detaylı bilgilerin, www.dpb.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinde 15 Haziran'dan itibaren yer alacağı belirtildi.
KPSS ÜCRETİ NE KADAR?
ÖSYM, 2015-1 yerleştirmesiyle birlikte yerleştirme ücreti almaya başlayacak. 2014-2 yerleştirmesi 2014 puanıyla ilk yerleştirme olduğu için ücret alınmamıştı. Ancak bundan sonraki yerleştirmelerde 10 TL alınacak. Memur adayları 10 TL ücret ödemek istemiyor. Adaylar tercih ücretini Ziraat Bankası şubelerine yatırabilecekleri gibi. Dilerlerse ÖSYM'nin ana sayfasında yer alan online ödeme sayfasından Kedi kartı ile de ödeme yapabilirler.
KPSS NİTELİK KODLARININ ANLAMI
Tercihlerden önce bilmeniz gereken en önemli şey mezun olduğunuz bölüme ilişkin Nitelik Kodunun ne olduğunu öğrenmektir. Kitabımızın sonunda her öğrenim düzeyinde göre her bölümün nitelik kodu liste halinde yer almaktadır. Mutlaka bunu öğrenerek bir kenara not alınız.
- Tercih yapabilmeniz için öncelikle TC Kimlik No ve Aday Şifreniz ile www.ais.osym.gov.tr adresi üzerinden başvurular bölümüne girerek Merkezi Yerleştirme Tercihlerini seçmelisiniz.
- Tercihlere ilişkin önemli hususları görmek için www.osym.gov.tr adresinden Merkezi Yerleştirme Tercihleri seçilerek “Genel Açıklamalar” dosyası indirilerek dikkatlice baştan sona mutlaka okunmalıdır. Yerleştirme sonrası ortaya çıkan mağduriyetlerin sebebi genellikle bu açıklamaların dikkatlice okunmadan tercih yapılmasıdır.
- Genel Açıklamaları okuduktan sonra öğrenim durumunuza göre uygun Tercih Kılavuzunu indiriniz. Kontenjanlar aşağıdaki sütunlar halinde yer almaktadır: Tercih Kodu, Kurum Adı, Teşkilat Türü, Unvan, Sınıf, Derece, Adet, Şehir, Nitelikler
- Kitabımızın arkasında yer alan tablolardan mezun olduğunuz bölümün öğrenim nitelik kodunu öğrendikten sonra tercih kılavuzunun nitelikler sütununda bu kodun yer aldığı tüm kontenjanları tercih edebilirsiniz. Tabi bunun için bu kodun yanında 6 ve 7 ile başlayan özel koşullar varsa bunlara da sahip olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu kontenjanları tercih edemezsiniz. Nitelik kodlarına ilişkin açık bilgi için kitabımızın “Nitelik kod kılavuzu nedir? Nasıl hazırlanıyor? Ne işe yarıyor?” başlıklı sorumuzun cevabını inceleyebilirsiniz.
- Nitelikler sütununda yer alan öğrenim kodları ve nitelik kodlarını mutlaka iyi inceleyiniz öğrenim kodlarından bir tanesini; özel koşul kodlarının ise hepsini karşılamanız gerekmektedir. Aksi takdirde yerleştirilseniz dahi kurumlar tarafından atamanız yapılamaz.
- Dereceler sütununda “0” rakamı yer alan kadrolar 399 sayılı KHK’ye tabi KİT Sözleşmeli Personel Pozisyonlarıdır. Dereceler sütununda sıfırdan farklı rakamların yer aldığı kontenjanlar ise 657 sayılı DMK’ye tabi kadrolu Devlet memurluklarıdır. Lütfen tercihlerinizde bu ayrıma dikkat ediniz. İlk defa memuriyete girişte derecelerin farklı olmasının bir önemi yoktur. Bu konuda mutlaka “Derecelerin farklı olmasının önemi var mıdır?” başlıklı sorumuzun cevabını inceleyiniz.
- Her aday sadece kendi öğrenim düzeyine ilişkin ve kendi bölümünün yer aldığı kontenjanları tercih edebilir. Bunun haricindeki yanlış tercih girişimleri sistem tarafından engellenir.
- Merkezi yerleştirme tercihlerinde toplam 30 tercih hakkınız bulunmaktadır. Tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercihlerinizi netleştirerek seçtiğiniz kontenjanların önünde bulunan tercih kodlarını ÖSYM sistemine girerek onaylayınız. Tercih işleminiz tamamlanmıştır.
- Tercihlerini daha sonra değiştirmek isteyen adaylar yerleştirmelerine son gününde sistem kapanış saatine kadar tercihlerini değiştirebilirler