Kemençe Yapım Ustaları Yetiştirilecek
Kemençe Yapım Ustaları Yetiştirilecek
Trabzon'da hayata geçirilen "Bir Usta Bin Usta" projesi kapsamında Kültür ve Turizm il Müdürlüğü ile Anadolu Sigorta işbirliğinde "kemençe yapım ustalığı" kursu açılacak.
Kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak amacıyla açılacak kurs kapsamında, kentte kemençe yapım ustaları yetiştirilecek.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, gazetecilere yaptığı açıklamada, kursun ücretsiz olduğunu ve kayıtların 26 Şubat Cuma gününe kadar devam edeceğini söyledi.
"Bir Usta Bin Usta" projesinin 2010'da hayata geçirildiğini dile getiren Kansız, "Projenin 7. yılında da kaybolmaya yüz tutan mesleklerin canlandırılması, geleceğin yetenekli ustalarının yetiştirilmesi sürdürülüyor. Bu kapsamda 20 kişilik ekiple, yaklaşık 4 ay sürmesi planlanan kursa katılmak isteyen usta adayları, müracaatlarını müdürlüğümüze yapacaklardır" ifadelerini kullandı.
Kansız, ulusal ve uluslararası alanda birçok ödüle layık görülen proje kapsamında, bugüne kadar 600'e yakın kişiye eğitim verildiğini vurgulayarak, "Kursiyerler MEB onaylı usta öğretici niteliğindeki kurs bitirme sertifikalarını alarak mezun oldu. Bu kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması engellenirken diğer yandan da gençlere istihdam fırsatı sağlanmış oldu" dedi.
Kemençe yapım kursunun titiz bir süreç olduğunu da vurgulayan Kansız, "En deneyimli ustalar eğitim verecek. Trabzon ve yöremizde herkes kemençe çalmayı öğrenmeye çalışıyor. Kemençe ile horon oynamaya bayılıyor ama kimse kemençe yapımına ilgi göstermiyor. Kemençe yapım ustalarımız giderek kayboluyor. İstiyoruz ki, kemençe yapım ustalara da yetişsin. Bu kursu bunun için organize ettik. Başvuruları bekliyoruz" diye konuştu.
Kemençe yapımı Doğu Karadeniz'de yaygın olarak kullanılan kemençenin gövdesi dut, ceviz, erik, akçaağaç, limon, sarmaşık ve pelesenkten oyularak yapılır. Çalgının kapak ya da göğüs kısmı için çam veya köknar ağacı kullanılırken, köprü için akçaağaç tercih edilir ve aynı kemanda olduğu gibi çalgının en ince telinin altında yer alan bir can direği bulunur. Kemençenin yayı ise gül, abanoz, şimşir ya da tik ağacından yapılır.
Yayın boyu 45 ile 60 santimetre arasında değişir. Kemençe yayının keman yayından daha basit bir mekanizması vardır. Kemanda vidalı bir germe mekanizması, kemençede ise üç tel vardır. En incesi çeliktir ve zil adını alır. Zil burada en ince anlamda kullanılmıştır. Orta tel bağırsaktır ve sağır adını alır, en kalını ise yine bağırsaktır ve adı bamdır.
Trabzon'da Vakfıkebir, Akçaabat, Tonya, Maçka, Sürmene ilçelerinde kemençe yapımcıları bulunmakta ve bu mesleği hiçbir eğitim almadan sürdürmektedirler. İlçelerde yapılan kemençelerin yapısı bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle ilçelerde teknik araçlardan yararlanmadan keser ve testereyle çalışan ustaların kemençe yapımı ağırlık kazanmıştır.