Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı 24 saat hizmet verecek
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:"Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı'nda 1 Kasım'dan sonra, herhangi bir araç bekletilmesi olmaksızın işlem ve hizmetler kesintisiz devam edecek, kapı devamlı açık tutulacaktır"
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı'nda 1 Kasım'dan sonra herhangi bir araç bekletilmesi olmaksızın işlem ve hizmetlerin kesintisiz devam edeceğini, kapının devamlı açık tutulacağını bildirdi.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu'na karayolu ile kısa sürede ulaşmayı sağlayacak olan Gürcistan üzerinden transit geçişli Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı'nın, DKİB tarafından yürütülen yoğun temaslar sonucu açıldığını ve işler duruma getirildiğini belirtti.
Gürcistan tarafından altyapı ve personel eksikliği gerekçe gösterilerek kapının gece saatlerinde ulaşıma kapatıldığını ve sonraki gün mesai başlayıncaya kadar geçişe izin verilmediğini dile getiren Gürdoğan, bu süre zarfında araçların kapıda bekletildiğini vurguladı.
Gürdoğan, sınır kapısından azami verimlilikte istifade etmeyi engelleyen ve ikili ticareti zorlaştırırken hem vakit hem de nakit kaybına neden olan uygulamaya nihayet son verildiğine dikkati çekerek, "Birliğimizin yaptığı yoğun baskılar ve yönlendirmeler neticesinde, yetkililer tarafından 1 Kasım 2015'den itibaren Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı'nın 24 saat esasına göre sürekli hizmet vereceği bildirilmiştir. Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı'nda 1 Kasım'dan sonra, herhangi bir araç bekletilmesi olmaksızın işlem ve hizmetler kesintisiz devam edecek, kapı devamlı açık tutulacaktır" ifadelerini kullandı.
Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu'na geçişi sağlayan kapının, yaş meyve sebze ihracatında da aktif kullanılmasının mümkün olduğunu belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Sarp Sınır Kapısı'ndan sadece 550 kilometre mesafede bulunan ve 8-9 saat gibi diğer kapılara oranla çok kısa sürede ulaşma imkanına sahip kapıyla, Rusya Federasyonu'nun Kuzey Kafkasya bölgesine ürünleri bekletmeden ve en az maliyetle ulaştırma, bundan böyle mümkün bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tekrardan alternatif olan kapı üzerinden yaş meyve sebze ihracatına açılması, Samsun'a kayan bu sektör ihracatımızın kısmen de olsa bölgeye dönmesini sağlayacaktır. Bu durum, bölgenin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanmaya sebebiyet verecek olması nedeniyle çok büyük önem arz etmektedir."