Karadenizli balıkçılar yeni sezondan umutlu

Yeni av sezonu için gün sayan ve son hazırlıklarını yapan balıkçıklar, bereketli bir dönem geçirmeyi umut ediyor.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "Vira bismillah" diyecek Karadenizli balıkçılar, yeni sezonun bereketli geçmesini ümit ediyor.

Denizde avlanmak için son hazırlıklarını yapan ve heyecanla 1 Eylül'ü bekleyen balıkçılar, sezonu bol palamut avıyla açmayı hedefliyor.

Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi'nin başkanı Eftal Mutlu, yaptığı açıklamada, hava şartlarının iyi gitmesi halinde bu sezon bolca palamut avlayacaklarını belirtti.

Palamudun eylül ve ekimde bol olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Mutlu, "Tabii bu, hava şartlarına da bağlı. Hava şartları iyi giderse bu süreç uzayabilir ama kış erken gelirse palamut avcılığı kısa sürer. İlk etapta tezgahlarda palamut görmeyi planlıyoruz ve fiyatlar da avcılığa göre düşecek" dedi.

Gırgır teknesi bakım işlerini yapan Abdurrahman Koçan da yeni sezon için birçok teknenin tersanelerde bakıma alındığını belirterek, "Av yasağının sona ereceği 1 Eylül geldiği için teknelerin son bakımlarını yapıyoruz ve suya indiriyoruz. Bu yıl tekne bakımları fena değildi. İnşallah seneye daha da güzel olur. İnşallah balıkçılar ve ekmeğini bundan çıkaranlar için sezon güzel geçer" diye konuştu.

Balıkçı Şakir Oda ise yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.

 

- "Denizlerde yapılan balık avcılığında önemli düşüşler var"

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, balıkçıların son hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

Balık, 1 Eylül'de daha çok gırgır teknelerinin denize açılacağını ifade ederek, "Gırgır tekneleriyle avlanan balıklar daha çok hamsi, palamut, istavrit ve çinekoptur. Bu sezon bereketli geçerse balıkçılar daha çok kazanacak ve vatandaşlar daha ucuz balık tüketebilecek" dedi.

TÜİK verilerine göre denizlerde yapılan balık avcılığında önemli düşüşler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Balık, "Hamsi avcılığının, geçmiş yıllarda 300 ile 350 bin tonlarda iken geçtiğimiz yıl için yaklaşık 95 bin tona kadar düştüğünü görüyoruz. Toplam avcılık üretimimize baktığımız zaman da 300 bin tonlara düştüğünü görüyoruz. Yani tüm denizlerde avlanan balık miktarı 300 bin ton civarında. Geçmiş yıllarda biz sadece 300 bin tonun üzerinde hamsi elde ediyorduk" diye konuştu.