Karadeniz'deki 8 İlde Atık Depolama Alanları Belirlendi
Karadeniz Bölgesi'ndeki 8 ilde 49 bin kilometrekarede gerçekleştirilen araştırma sonucunda atıkların depolanabileceği en uygun 16 alan ve bertaraf yöntemleri belirlenerek yerel yönetimlerle paylaşıldı.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) iş birliğinde hazırlanan proje kapsamında, Karadeniz Bölgesi'ndeki 8 ilde gerçekleştirilen araştırma sonucunda atıkların depolanabileceği en uygun 16 alan ve bertaraf yöntemleri belirlenerek yerel yönetimlerle paylaşıldı.
DOKAP Bölgesi İlleri Düzenli Depolama Alanları için Yer Tespiti Çalışması ve Alternatif Katı Atık Bertaraf Sistemleri Araştırma Geliştirme Projesi'nin yürütücüsü KTÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DOKAP 2014-2018 Eylem Planı'nın "kentsel gelişme ve altyapı" başlığı altında tanımlanan projenin tamamlandığını söyledi.
Yıldırım, projenin temel amacının, DOKAP sorumluluğundaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerini kapsayan alanda bütüncül, bilimsel ve teknolojik yaklaşımlarla en uygun düzenli katı atık depolama alanlarının alternatiflerle tespit edilmesi olduğunu vurguladı.
Projenin, kapsadığı alan bakımından bölgede gerçekleştirilen en büyük projelerden biri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Birçok meslek disiplininin katkı sağladığı projenin çalışma alanı yaklaşık 49 bin kilometrekare. Böyle büyük bir projenin başarıyla tamamlanması ile bölgemizin ciddi katkılar elde edeceğine inanıyorum." dedi.
Yıldırım, yaklaşık 30 kişiden oluşan ekibin çalışması ile bölgede enerji üretimi de yapılabilecek düzenli katı atık depolama, atık yakma ve kompost tesisi alanlarının bilimsel yöntemlerle ve çok disiplinli çalışmalar sonucunda optimum olarak belirlendiğini ifade etti.
- "Bölgenin konumsal veri altyapısı güncellendi"
Proje sonucunda bölgede ulusal ve uluslararası mevzuata uygun, çevresel ve sosyolojik kriterleri sağlayan toplamda 40 uygun düzenli katı atık depolama alanı tespit edildiğini anlatan Yıldırım, "Bunlar arasından da her il için en uygun iki atık depolama alanını belirledik. Böylece 8 il için toplam 16 en uygun düzenli katı atık depolama alanı tespit edildi." diye konuştu.
Yıldırım, proje kapsamında, bölgenin mevsimlik atık kompozisyon değerlendirmelerinin Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile TÜBİTAK tarafından yapılan çalışmalarla net olarak ortaya konulduğuna işaret ederek, belirlenen alanlarla ilgili her türlü çevresel, sosyolojk, sismik, jeolojik ve depremsellik analizlerinin tamamlandığını söyledi.
Belirlenen yerler için meteorolojik verilere bağlı koku analizlerinin dahi yapıldığını vurgulayan Yıldırım, ayrıca proje çerçevesinde bölgenin konumsal veri altyapısının güncel yapıda oluşturulduğunu ve bunun önemli olduğunu belirtti.
- "Projenin bütçesi yaklaşık 1,2 milyon lira"
Doç. Dr. Yıldırım, belirlenen düzenli katı atık depolama alanları için teknoloji, arazi yönetimi, çevre, yer bilimleri, planlama ve sosyoloji ekibi olmak üzere altı farklı çalışma ekibinin alan-arazi çalışması yaptığını, dolayısıyla projenin sadece laboratuvara sıkışmış bir çalışma olmadığını söyledi.
Belirlenen yerlerin, KTÜ GISLab Araştırma Geliştirme Laboratuvarında ayrıntılı olarak incelendiğini ve analiz edildiğini aktaran Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu: "Düzenli katı atık depolama alanları, etkili arazi yönetimi, çevresel değerlendirmeler, sismik ve jeolojik analizler, planlama ve sosyolojik analizler yapılarak belirlendi. Tarımsal faaliyetlerin aksamaması, verimli toprakların bu süreçte kullanılmaması, ekonomik değeri yüksek ormanlık alanların tahrip edilmemesi dikkate alınarak hazırlandığı için uygulamaya geçildiğinde bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır. Proje, atıkların depolanması ve bertarafı konusunda yerel yöneticilere adeta takip etmeleri gereken güzergahı gösterecek yol haritası çiziyor. Hazırladığımız raporla teknik bilgiler ışığında önerilerimizi yaptık, uygulayıcılar yerel yönetimlerdir. Bunu dikkate alarak belirlenen yerleri ve bertaraf yöntemlerini kamuoyuna açıklamayı, konunun sosyolojik yönü dolayısıyla ilgili kurumlara bıraktık."
Yıldırım, KTÜ Harita, Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği ve Giresun Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümlerinden öğretim üyelerinin, 20 ay süren projenin tamamlanmasına katkı sağladığına dikkati çekti.
DOKAP ve KTÜ yetkililerinin çalışmayı titizlikle takip ettiğini dile getiren Yıldırım, projenin bütçesinin yaklaşık 1,2 milyon lira olduğunu ve yüzde 70'inin veri temini için harcandığını sözlerine ekledi.