Kaçkar Devlet Hastanesinde güzel işler de oluyor
Kaçkar Devlet Hastanesinde güzel işler de oluyor
Daha çok hekimlere şiddet ve doktor eksikliği ile ön plana çıkan Kaçkar Devlet Hastanesinde, kendisi de bir şiddet mağduru hekim olarak 2 yıldır görev yapan Nöroloji Uzmanı Doktor Tuğba Uyar, ortaya koyduğu çalışmalarla dikkat çekiyor.
Daha çok hekimlere şiddet ve doktor eksikliği ile ön plana çıkan Kaçkar Devlet Hastanesinde, kendisi de bir şiddet mağduru hekim olarak 2 yıldır görev yapan Nöroloji Uzmanı Doktor Tuğba Uyar, ortaya koyduğu çalışmalarla dikkat çekiyor.
Pazar Kaçkar Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Tuğba Uyar, 2 yıldır görevde bulunduğu hastanede, yaptığı çalışmalarla örnek oluyor.
Özellikle hekimlere şiddet ve buna bağlı uzman doktor eksiklikleri ile öne çıkan Kaçkar Devlet Hastanesinde 2 yıl önce göreve başlayan Dr. Uyar, kendisi de şiddet mağduru bir hekim olmasına rağmen yılmadan mücadele veriyor.
‘Ben aktifim; sağlıklı yaşa, uzun yaşa projesi' ile 65 yaş üstü sağlıklı ve kronik hastalıklara bağlı yeti kaybı olan ve ileri yaşlarda görülen Alzheimer, inme ve Parkinson gibi hastalığı olanlar için hastane bünyesinde yaklaşık 6 ay önce başlatılan çalışmalar Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşıyor.
PROJENİN ÜLKE ÇAPINDA İLGİ GÖRMESİ BEKLENİYOR
Dr. Tuğba Uyar, bu çalışmadan çıkacak olan olumlu sonuçlar ışığında projenin, ülke çapında uygulanabilir olmasını temenni ettiklerini belirterek, “Ben aktifim; sağlıklı yaşa, uzun yaşa projesi ile sağlıklı ve aktif yaşlanma, yaşlı refahı, yaşlıların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kuşaklararası dayanışmanın arttırılması, hem yaşlılar hem de yaşlılara bakım veren aile bireyleri ve bakım veren bakıcı ve yetkiler için hizmetler ile eğitimin planlanması, yaşlı hastalara yönelik efektif rehabilitasyon ve iş-uğraş terapisinin yapılmasını amaçladık. Çalışmamız Pazar Kaçkar Devlet Hastanemize başvuran ve Nöroloji polikliniğimizde değerlendirilen veya takipli olduğu aile hekimi tarafından hastanemize yönlendirilen, projemize katılmak isteyen 65 yaş üstü sağlıklı ve kronik hastalıklara bağlı yeti kaybı olan ve ileri yaşlarda görülen Alzheimer, İnme ve Parkinson hastalığı gibi nörodejenenötif hastalığı olanlar ve hasta yakınları ile bu kişilere bakım hizmeti veren kişi ve yetkilileri kapsamaktadır. Amacımız bu hastalara ve yakınlarına uygulanacak psikolojik destek programları ve nörorehabilitasyon programları ile kendi ve yakınlarına karşı tutumlarını olumlu ve iyimser hale getirmek, üretkenlikleri ile günlük yaşam aktivite ve etkinliklerini çeşitlendirerek hayata katılımlarını ve bağımsızlıklarını arttırmaktır. Bu çalışmadan çıkacak olan olumlu sonuçlar ışığında, projemizin ülke çapında uygulanabilir olmasını temenni ediyoruz.” dedi.
HEM HASTALARI HEM DE HASTA YAKINLARINI KAPSIYOR
Yaş ilerledikçe fiziksel, psikolojik ve sosyal değişiklikler nedeniyle pek çok etkinliği yapabilme kapasitesinin düştüğüne vurgu yapan Pazar Kaçkar Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Tuğba Uyar, “Bu çalışma ile bedensel veya zihinsel yeteneklerini değişik derecelerde yitiren yaşlıların düzenli aerobik egzersiz programı ve rehabilitasyonu ile yaşlanmayla bağlantılı veya hastalığa bağlı fonksiyonel kayıpları azaltmayı ve önlemeyi planladık. Ek olarak mevcut yeteneklerinin geliştirilmesini, fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden var olan kapasitelerinin desteklenmesini ve günlük yaşamda bağımsızlıklarını arttırmalarını amaçladık. Ayrıca evde ve yaşlı bakım merkezinde yaşlı bakımına katılan yaşlı yakınları, bakıcılar ve hizmetlilerin problemlerini ve sorunlarını dinleyip etkili iletişim dilini geliştirerek beklentilerini karşılamayı ve yaşanan sorunlara çözüm getirebilmeyi planladık. Çünkü biz yaşlılarımızın sosyal hayatın içinde olmalarını ve mutlu olarak hayatlarının son noktasına kadar devam etmelerini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Projenin uygulanmasında ve yürütülmesi için oluşturulan beden eğitimi, el-uğraş eğitim hocası ve plates eğitmenlerinin maaşlarının karşılanması, hastaların bu hizmetten daha etkin faydalanabilmesi için servis uygulaması gerektiğine de vurgu yapan Dr. Tuğba Uyar, “Bu konuda yardımcı olunmasını, hastalarım adına rica ediyorum.” şeklinde konuştu.