İŞKUR Rize İl Müdürü Kiraz'dan 30 Nisan Uyarısı
Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, işverene ücret desteği ile birlikte prim ve vergi desteği de verilecek olan başvuruların 30 Nisan'da sona ereceği uyarısında bulundu.
Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, 01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için işverenlere 3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyindeki maaş desteği ile prim ve vergi desteği sağlanması başvurularının 30 Nisan 2019 tarihinde sona ereceği uyarısında bulundu.
İŞKUR Rize İl Müdürü Kiraz, beraberinde İl Müdür Yardımcısı Ali Can Doğan ve Şube Müdürleri Soner Karakaya ile Fatma Pınarbaş'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İŞKUR Rize İl Müdürlüğü'nün 2018 faaliyetleri ile 2019 yılı çalışmaları ve hedeflerini aktaran Kiraz, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ekonomi paketiyle işverene üç aylık süper teşvik içeren her ilave istihdam için ilk üç ay ücret, vergi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödenen uygulama ait başvuruların Nisan ayı sonu itibariyle sona ereceğini kaydetti.
Kiraz, işsizliği azaltmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘istihdam seferberliği’ kapsamında Erdoğan'ın açıkladığı istihdam teşviklerinden bir yenisinin 2019’da 2.5 milyon yeni kişiye iş sağlayabilmek için verilecek ‘ücret desteği’ olduğunu belirterek, işverene ücret desteğinin uygulama detaylarını düzenleyen genelgenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 21 Mart 2019 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
3 AY MAAŞ DESTEĞİ DE VEREN SÜPER TEŞVİK BAŞVURUSU 30 NİSAN'DA SONA ERECEK
2018 yılı içinde işyerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat ile 30 Nisan tarihlerinde işe alınan sigortalılar için 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacağıını ve yeni işe alınan işçiler için verilen bu destekle birlikte daha önce yürürlükteki teşviklerin de devam edeceğini kaydeden Kiraz, "2018 yılı itibariyle 2020 yılına kadar olan süreçte 12 ay SGK ve vergi primi destekleri içerisinde bir kişi mevcut bulunan bir önceki yılın ortalamasının en yüksek istihdam rakamının üzerine alacağı istihdamda SGK ve vergi primleri devlet tarafından ödeneceği teşviki yayımlanmıştır. 2019 Şubat ayında bu daha da geliştirilerek ilk 3 aylık dönemde vergi ve SGK primleri yanında ayrıca maaş desteği verilecek. Maaş, vergi ve SGK prim desteğini 2018 yılı ortalamasının en düşük çalışan sayısının üzerine alınacak her işçi için 3 aylık maaşları, SGK ve vergi prim destekleri devlet tarafından ödenmektedir. Bu maaş desteğiyle beraber eğer alınan işçi tekrar devam ettirilmek istenirse bu 9 aya tamamlanırsa geriye kalan 6 ayda SGK ve vergi prim desteği devam edecek ve 2020 yılına kadar 12 aylık dilim içerisinde faydalanabilecekler. Burada ilk 3 aylık dönem maaş dönemi en düşük çalışan işçi sayısından hesaplanırken, bu 3 aylık süre bittikten sonra SGK ve vergi prim desteğinin devam ettirilmesi 2018'in en yüksek çalışan sayısı üzerinden devam ettiriliyor. Biz bunu bütün iş piyasası aktörlerimizle, işveren temsilcilerimizle ve işverenlerimize bilgilendirme toplantıları yaparak brifingler verdik. Bu teşvik uygulaması 30 Nisan'da sona ereceğinden işverenlerimizle işletmelerimizin bu teşvikten faydalanmalarının önemini bir kez daha belirtmek istiyorum." diye konuştu.
RİZE'DE GİDEREK BÜYÜYEN BİR KURUM OLDUK
İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, 2012 yılından itibaren yaklaşık 8 yıldır Rize'de çok geniş kapsamlı büyük organizasyonlar yaptıklarını ve 3. kez yer değişikliği yaptıklarını belirterek, "Giderek büyüyen ve etki alanı çok daha fazla genişleyen bir kurum haline geldik. Bulunduğumuz kurum itibariyle daha önce 760 metre karelik bir alanda hizmet verirken 15 Mart itibariyle 2100 metre karelik bir alanda hizmet vermeye başladık. Daha geniş ve halka daha iyi bir hizmet sunabilme adına Rize'de yeni kurum binamızda en güzel hizmeti vermeye devam edeceğiz" dedi.
19 EKİP ARKADAŞIMIZ 355 İŞVERENİMİZLE ANKET ÇALIŞMASI İÇİN SAHADA ÇALIŞIYOR
"Rize İş Gücü Piyasası Analizi” projesi kapsamında Genel Müdürlük tarafından Rize'de belirlenen 355 işyerinin kurum personelleri tarafından ziyaret edilerek anket çalışmaları yürütüldüğünü kaydeden Kiraz, işveren ve işletmenlere anket çalışmaları kapsamında kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulunarak, "İPA adı verdiğimiz İş Piyasası Analiz istatistikleri ve anketlerinin yapılması üzerinde sahada çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun altını çizmek istiyorum. Bizim arkadaşlarımız kamu görevi ifa etmektedirler. Ama bir anket çalışması sebebiyle işgücü piyasasının artı ve eksilerinin analiz etme adına sadece Rize'de 355 işyerini ziyaret etmektedirler. Burada işyerinin kapasite artırımının yapılıp yapılmayacağı, kaç kişilik personelle çalıştıkları, personel artışına gidip gitmeyecekleri, sorunları, teşviklerden faydalanıp faydalanmadıkları ile alakalı çok değişik soru tipleriyle işverenlerimizle diyalog kurmaktadırlar. Arkadaşlarımız bu analizleri yaparken gittikleri yerde hiçbir işverenimizi mağdur edecek veya onları gelecekte sıkıntıya sokacak hiçbir çalışma içerisinde olan bir kurum değiliz. Biz işverenlerimizin dostu olan bir kurumuz ve devletimizin onlarla alakalı, onların lehine olacak konularla ilgili 19 iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımızla onları bilgilendiriyoruz ve devletimizin onlara dönük olan teşviklerini aktarma görevini yapıyoruz. Bu anlamda sahada anket çalışmalarını yürüten bu arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalara işverenlerimizin de karşılık vermesini ümit ediyoruz. Bu anlamda 1 Nisan'da başladığımız ve 3 Mayıs'ta bitireceğimiz 355 kişilik kısa adı İPA olan İş Piyasası Analiz istatistikleri çalışmamızı başlatmış bulunuyoruz ve şu an Rize'de 19 arkadaşımız sahada görüşmelerini yapmaktadırlar." dedi.
RİZE İŞKUR HEDEFLERİN ÜZERİNE ÇIKTI
Kiraz, 2018 yılı için kendilerine verilen hedefleri tutturmakla kalmayıp bu hedeflerin üzerine çıktıklarını belirttiği açıklamasında "İş başı eğitim programı olarak adlandırdığımız 2 kişi ile 10 kişi arasında eleman çalıştıran işverenlerimize 1 kişi ve her 10 katında 1 kişi artmak süretiyle vermiş olduğumuz iş başı eğitim programı kapsamında 2018 yılında 1082 kişilik program düzenledik. Bunun yaklaşık yüzde 50 istihdam garantili olması sebebiyle de 900 küsür kişisi de özel sektörde istihdam edilmiştir. Diğer geriye kalanı ise zorunlu istihdam olmaması sebebiyle kayıtlarımızda belki de istihdam edilmiş olmasına rağmen biz bunu yüzde 50 istihdam kapsamında 900 küsür kişisinin istihdamda yer aldığının altını özellikle çizmek istiyorum.
2018 yılı hedefleri içerisinde bize sadece özel sektörde 3136 kişilik istihdam hedefi konulmuştur. Biz bu hedefin 160 adet üzerine çıkarak 3296 kişinin istihdamını gerçekleştirdik. 2019 hedefi ise 4564 kişi konulmuştur. Biz inşallah 45 kişilik Rize İŞKUR kadrosu ile bunu gerçekleştireceğiz.
Ayrıca özel sektörde kadının işe yerleştirilmesi hedefi 1211 iken biz bunun 1117'sini işe yerleştirdik, genç nüfusta da 1163 kişilik hedefin 1006'sını işe yerleştirdik.
Danışmanlık kapsamında 18 arkadaşımızla Rize'de bize konulan hedef 11 bin 936 olmasına rağmen 50 bin kişi ile birebir görüşme yaparak, insanlarımıza her türlü işgücü piyasasıyla alakalı, işsizlik anlamında çare üretilmesi ve sorunların giderilmesi anlamında görüşmeler yapılmıştır. Bu rakamlar içerisinde 374 engelli kardeşimizle görüşme yapılırken genç danışan sayısı ise 4011'dir.
Eğitim kurumu ziyaretlerinde bize 197 hedef konulurken, ilköğretimden lise seviyesine kadar 216 eğitim kurumuna ziyaret gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.
İŞSİZLİK EN DÜŞÜK YÜZDE 3,5, EN FAZLA YÜZDE 6'DIR
TR 90 bölgesi olarak adlandırılan Rize, Giresun, Ordu, Trabzon ve Artvin'de işsizliğin yüzde 3,5 ile 6 arasında olduğunu kaydeden Kiraz, "2019 yılı itibariyle şu andaki iş gücü sayımız 44 bin 977 kişidir. İş arayan kayıtlı işsiz sayısı 26 bin 834 kişidir. Türkiye'deki yerel işsizliğin içerisinde Rize'nin de yer aldığı TR 90 bölgesi olarak söylenilen bölgede Rize, Giresun, Ordu, Trabzon ve Artvin bulunmaktadır. Burada işsizliğin en düşük dönemleri 3,5 ile 4 arasındadır. Yüksek olduğu dönemlerde de 5,5 ile 6 arasındadır. Buradaki rakamlara baktığımız zaman kayıtlı işsizlerimizi genel nüfusa oranladığımız zaman bu rakamların TÜİK verilerine göre kendisini doğruladığını görmekteyiz. Rizemizde işsizlik rakamları anlamında TYP'de yaklaşık 15 bine varan özellikle kayıt olup TYP'den faydalanmak isteyen işsiz sayımızın fazlalığı özellikle dinamik bir yapı oluşturması sebebiyle sanki işsiz sayımız fazla gözükmektedir. Ama TÜİK verileriyle resmi rakamlar ve bizdeki iş arayan kayıtlı sayımız budur." dedi.
RİZE'DE KAYITLI ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI 4.166
Rize'de İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı rakamlarını da açıklayan Kiraz, kentte kayıtlı önlisans mezunu olup iş arayan erkek işsiz sayısının 646, lisans mezunu olup iş arayan erkek işsiz sayısının 772 ve yüksek lisans mezunu olup iş arayan erkek işsiz sayısının 15 kişi olduğunu ifade ederek, bayanlarda ise önlisans mezunu olup iş arayan işsiz sayısının 1378, lisans mezunu işsiz sayısının 1317 ve yüksek lisans mezunu olup iş arayan işsiz sayısının 38 olduğunu söyledi.
RİZE'DE TYP'DEN 1 YILDA 4270 KİŞİ FAYDALANDI. RİZE'YE 55 MİLYON LİRA TYP PARASI ÖDENDİ
Toplum Yararına Proje (TYP) kapsamında 2018 yılı içerisinde Rize'de 91 program açtıklarını ve bu 91 programda 1094 erkekle 3176 kadın olmak üzere toplamda 4270 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Kiraz, bunun karşılığında 2018 yılında TYP ile istihdam sağlanan 4270 kişiye 55 milyon 228 bin lira para ödendiğini kaydederek, "2019 yılı itibariyle şu anda Rize'de TYP kapsamında 85 program yapıyoruz ve 2300 kişi bundan faydalanmaktadır. 3 veya 4 ay içerisinde bitecek programlardır. 2019 yılının ilk 3 aylık döneminde 20 milyon 987 bin lira ödeme gerçekleştirdik." dedi.
Kiraz, 2019 yılı içerisinde iş başı eğitim programı olarak 297 program yaptıklarını ve bu programlardan 178'i erkek, 225'inin kadın katılımcı olarak 403 kişinin faydalandığını ifade ederek bunun karşılığında katılımcılara 2 milyon 516 bin lira ücret ödendiğini belirtti.
İŞKUR PROGRAMLARIYLA FARK YARATIYOR
Kiraz, sözlerini şöyle tamamladı: "200 kişilik girişimcilik kursu programı düzenledik. İlk 2 programı tamamladık 2 program daha yapacağız. İlçelerimizde de programlar düzenleyip temmuz ayına kadar bu programlarımızı tamamlayacağız. Şu ana kadar bitirdiğimiz girişimcilik programlarımızda 7 bin lirayı girişimcilerimize ödedik. Girişimcilerimizin kurs süresi 4 günlük bir süreyi kapsamaktadır ve bu kurslar sonunda KOSGEB'e proje yapmak süretiyle girişimcilerimiz hibe kredileri alabilmektedir.
Meslek kursları olarak da 9 program düzenledik. 29'u erkek 102'si kadın olmak üzere 131 kursiyer sayımız mevcut. Burada da 281 bin lira kursiyerlere ödeme yaptık.
İşsizlik sigortası anlamında kurumumuzdan 2018 yılı içerisinde 5104 kişi işsizlik maaşı talebinde bulunmuş ve şartları taşıyan 2346 kişiye 13 milyon lira ödenmiştir. 2019'da da 1075 kişiye 6 milyon ödenmiştir.
2019 yılı için bize konulan hedeflerden özel sektörde işe yerleştirme anlamında 4564 kişilik hedef konuldu. Şu an itibariyle 340'ını gerçekleştirdik. Özel sektörde kadının işe yerleştirmede 152'si bayan, 22'si engelli, 107'si genç nüfusun istihdam edilmesidir. Bu anlamda faaliyetlerimiz yıl sonuna kadar artarak devam edecektir ve hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."