İlahiyat Öğrencileri Yürüdü
Rize'de İlahiyat öğrencileri Formasyon sorunlarını dile getirebilmek için yürüyüş yaptılar.
Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, öğretmen olabilmelerinin önünü açacak olan formasyon derslerinin yeniden müfredata alınması için yürüyüş düzenledi.
Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, 5 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları ile herhangi bir ek eğitim almadan öğretmen olmalarının yolunu açacak olan formasyon eğitiminin müfredatlarına eklenmesi talebi ile yürüyüş düzenledi. İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünden yürüyüşe geçen çok sayıda öğrenci yürüyüşlerini Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde tamamladılar. Yürüyüş sırasında döviz açan öğrenciler slogan da attı.
Atatürk Anıtı önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Öğrenciler adına açıklamayı Habip Bozdağ isimli öğrenci okudu. Bu arada, açıklamanın okunduğu sırada yoldan geçmekte olan bir araç sürücüsü gençlere tepki gösterdi. Tepki gösterdiği sırada dikkatsizliği sonucu önündeki otomobile çarptı. Öğrencilerin gülüşmesi üzerine sürücü, öğrencilerin üzerine yürümek istedi. Sürücüyü polis engelledi.
Bozdağ tarafından okunan açıklamada, “Bilindiği üzere ilahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olabilmeleri için, şart görülen pedagojik formasyon dersleri, kuruluşlarından beri ilahiyat fakültelerinde okutulmasına rağmen, 28 Şubat 1997 darbe sürecinde, siyasi ve ideolojik sebeplerden dolayı kaldırılmıştır. Daha sonra ise; Sakarya, Bursa ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde, pilot uygulama yapılarak bir müddet bu dersler okutulmuştur. Ancak 2010 yılında Eğitim-Sen'in Danıştay 8. Dairesi'ne açtığı dava sonucunda, ilahiyat öğrencilerinin 4 yıllık lisans öğrenimleri sırasında formasyon derslerini almaları; 'kamunun zararına' gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla durdurulmuştur. Bu karar ile ilahiyat fakültesi öğrencileri, pedagojik eğitim derslerini ancak fakültelerinden mezun olduktan sonra alabilecek hale getirilmiştir. Böylece bir yıl süren hazırlık sınıfıyla beraber toplam 6 yıl süren bir lisans eğitiminden sonra öğretmen adayı olma mecbur bırakılmıştır. Bu süreçte bu alandaki öğretmen ihtiyacını karşılamak için de din kültürü ve ahlak bilgisi bölümü yani İDKAB açılmıştır. 28 Şubat darbe sürecinin bir ürünü olan İDKAB Bölümü'nün 2013 yılında kapatılmasına rağmen, ilahiyat fakültelerinin lisans öğretim programlarına, kayıtsız-şartsız pedagojik formasyon derslerinin tekrar iade edilmemesi bizi derinden üzmekte ve kaygılandırmaktadır” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Bizler, formasyon mağduriyeti, ilahiyat müfredatlarının sürekli değiştirilmesi gibi çeşitli problemlerle artık gündeme gelmek istemiyoruz. 28 Şubat'ın izlerinin, her ne kadar yok olduğu dile getirilse de, ilahiyat fakülteleri öğrencilerinin, bu ve benzeri problemleri, aslında 28 Şubat'tan çok da uzaklaşmadığımızı göstermektedir. Artık post modern darbe sürecinin getirdiği bu mağduriyetin giderilmesini, gelecek nesiller adına kaliteli din eğitimcilerinin ve din görevlilerinin ilahiyat fakültelerinden mezun olmasını istiyoruz” denildi.
Basın açıklamasının okunmasının ardından örgenciler dağıldı.