Hopa'da Yaralar Sarılmaya Devam Ediyor

Sel ve heyelanın ardından yaralarının sarılması için 862 personel, 282 iş makinesi ve 2 helikopter ile çöp ve molozların temizlenmesi çalışmaları devam ediyor.

Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanların ardından yaraların sarılması için 862 personel, 282 iş makinesi ve 2 helikopterle çöp ve molozların temizlenmesi çalışmaların yürütülüyor.

Çöp ve moloz yığınlarının biriktiği Karadeniz Sahil Yolu'nun Hopa girişinde, Karayolları Genel Müdürlüğü ve çevre illerden gelen belediye ekiplerince temizleme çalışması devam ediyor.

İlçe merkezinde selin en çok etkilediği yerlerden olan tır parkında biriken sular, tahliye edildi. Kendi imkanlarıyla araçlarını tamir etmeye çalışan vatandaşlar, sel sularının çekilmesiyle geride kalan çamur ve balçıkların arasından araçlarını çıkarmayı sürdürüyor.

Esnaf, elektrik ve suyun verilmeye başlanmasının ardından iş yerlerindeki temizlik çalışmalarını hızlandırdı.

Sel ve heyelan sonrası 862 personel, 282 iş makinesi ve 2 helikopter görevlendirildi. Türk Kızılay'ı bölgeye 85 bin 171 litre su, bin gıda kolisi, bin 800 paket kavurma, 650 kumanya, 980 acil beslenme kiti sevkiyatı yaptı. Bunlardan 24 bin 947 litre su, 650 kumanya ve 200 gıda kolisinin dağıtımı tamamlandı. Bölgede 4 yemek çadırı kuran Kızılay ekipleri sıcak yemek, su ve gıda dağıtımını sürdürüyor.

- Kayıp 3 kişinin aranmasına devam ediliyor

Selde kaybolan Talha Su'nun aranmasına Hopa Deresi, Necla Kakşi (17) ve Melek Kakşi'nin (35) aranmasına ise Sugören ve Yeşilköy civarlarında devam ediliyor. Arama çalışmalarına JAK'tan 20, AFAD'dan 35 ve Sahil Güvenlikten 10 personel katılıyor. Balık adamlar dalış yaparak, Karadeniz sahilini su altından taramayı sürdürüyor.

Öte yandan, Ortahopa, Cumhuriyet ve Sanayi caddeleri dışındaki bölgeye su verilmeye başlandı. Elektrik dağıtım şebekelerinin hasarlı bölümü devre dışı bırakılarak diğer bölgelere enerji dağıtımı yapılıyor. Molozların temizlenmesinin ardından diğer bölgelere de elektrik dağıtımı kontrollü sağlanacak.

Köylerde ise 10 bölgeye elektrik verilirken 7 köyün enerjisinin bağlanması için çalışmalar sürüyor. Borçka ve Arhavi ilçelerinde ise enerji sorunu bulunmuyor. 

Hasar tespit ekibi, Hopa'da yüzde 50 oranında hasar çalışmasını tamamladı. Yapılan çalışmada 3 evin yıkıldığı tespit edildi, 41 konuta ise "oturulamaz" raporu verildi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, toplam 266 afetzedenin 14 milyon 415 bin 50 lira zararı olduğu belirlendi.

- Afetzedelere psikolojik destek

Artvin Valiliğince yapılan çalışmalarda sel ve heyelan nedeniyle 9 psikolog bölgede psikolojik destek sağlıyor. Ev ve iş yerlerini ziyaret eden görevliler, psikososyal destek veriyor.

Afette yakınını kaybedenlere taziye ve psikolojik destek ziyaretleri de gerçekleştirildi. Bu anlamda annesi Ünsal ve ağabeyi Erdal Eren Gedik'i kaybeden ve selden yaralı olarak kurtulan Dilek Naz Gedik ve sel sularına kapılarak kaybolan Talha Su'nun ailesi de ziyaret edildi.

- "İneğini balkona çıkararak kurtarmış"

Öte yandan hayvancılıkla geçimini sağlayan ve selden etkilenen Havva Topaloğlu, 3 büyükbaş hayvanının telef olduğunu, birini kurtarmayı başardığını söyledi.

Sel suları geldiği anda ineklerinin birinin boynundaki ipin kesilmesiyle kurtulduğunu anlatan Topaloğlu, "Ahırdan inekleri çıkarmaya çalıştık ama önümüze ağaç düştüğü için ahıra giremiyorduk. Bağırdım, çığlık attım. İneklerimden bağı kesilene 'gel Karakızım' diye seslendim. Suyun içinden bana doğru geldi. İneği balkona çıkardım. İki gün balkonda kaldı" dedi.

Topaloğlu, hayatında böyle bir felaket görmediğini kaydederek, "Süt satarak, hayvancılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Kurbandan kurbana satarak bir şeyler artırıyordum. Onu da sel aldı, götürdü. Her şeyimi kaybettim. Elbet biri yardım eder bize" diye konuştu.

Selde iş yeri hasar gören Yücel Akbıyık ise iş yerinin dere kenarında bulunduğunu ve yaklaşık 700 milyon lira zararı olduğunu ifade ederek, "İlk kez böyle bir felaket gördüm. Ustaları zor kurtardık. Sel aniden bastırdı. Can kaybımız yok şükür, mal kaybımız var. Bizim normale dönmemiz devletimize bağlı. 32 kişi ekmek bekliyor" dedi.

Tek güvencelerinin devlet olduğunu dile getiren Akbıyık, "Dere kenarında olduğu için sigorta yapmıyorlar. Bundan başka üç depom var, onlar da su aldı. Dere kenarı olduğu için istememe rağmen sigorta yapmadılar" ifadelerini kullandı.

Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanda Borçka'da metrekareye 173, Arhavi'de 142 ve Hopa'da ise 255 kilogram yağmur düşmüş, bu rakamlar, 53 yıllık meteoroloji kayıtlarındaki en yüksek yağış olarak tespit edilmişti.