Hdp İstanbul Milletvekili Tüzel Açıklaması
"İşçi kıyıcılığı yasallaştırılıyor"
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan taşeron ve madenlerle ilgili düzenlemeleri içeren torba yasa tasarı ile "taşeronunun genelleştirilmek istendiğini" belirterek, "İşçi kıyıcılığı yasallaştırılıyor" dedi.
Tüzel, düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda bulunan torba yasa tasarının 13 Mayıs'ta maden faciasının yaşandığı Soma'da yaraların sarılması, madenciler ve taşeron çalışanlar için çıkarıldığının zannedildiğini ifade ederek, ancak yaşanan facia üzerinden fırsatçılık yapıldığını savundu. "Sermaye sınıfının acımasız iki yüzlü tutumunu bu düzenlemede de görüyoruz. Sermayenin ahlakı değişmiyor, ahlaksızlığı devam ediyor" diyen Tüzel, Türkiye tarihinin en büyük işçi ölümü konuşulurken ve "Yeni Soma'lar olmasın" denilirken taşeronluğu kalıcılaştıracak yasa çıkarıldığını ileri sürdü.
Tasarı ile taşeron düzenlemesinin genelleştirilip kalıcı hale getirilmek istendiğini belirten Tüzel, şöyle konuştu:
"İşçi kıyıcılığı yasalaştırılıyor. Soma'da yaşanan facianın nedeni, taşeron çalışmadır. Torba Tasarı'nın esası sermaye sınıfının ve onun siyasetçilerinin ihtiyaçlarına özgü düzenlemeleri getiriyor. İş cinayetlerini önlemeye dönük beklenen düzenlemeyi içermiyor. Mayıs ayında 414 emekçi, iş cinayetl hayatını kaybetti. Son dört yılda yaşanan dört önemli maden faciasına bakıldığında tümünde taşeron çalışmanın geçerli olduğu görülüyor. Faciaların asıl nedeni taşeron iken iktidar ve sermaye siyaseti, ısrarla özel sektöre peşkeşi devam ettiriyor. Kara düzen devam ediyor. Ulusal İstihdam Stratejisi; esnek ve kuralsız çalışmayı, Özelleştirme ve kamuda hizmet alımını esas alıyor. Yeni Soma'lar, yeni ölümlerin fışkırdığı sistem devam edecek demektir. Torba tasarı ile devletin bir eliyle verdiğini öbür eliyle fazlasıyla alan bir düzen getiriliyor. 450 ocağı bekleyen tehlikenin devamını sağlıyor. Soma'da hukuksuzluk vardı, kömür çıkartılma işi hukuksuz şekilde özel sektöre verilmişti. Şimdi o siyasi sorumluluğun üstü kapatılırcasına hizmet alımı yasalaştırılmak isteniyor. İşçilerin kıdem tazminatları konusunda taşerona kolaylık sağlanırken, bunlar işçiler için iyileştirme olarak sunuluyor. Sendikal örgütlenmeyi kurutma hesabı var. Tasarının geçici maddeleriyle Soma'daki işçilere ve ölenlerin yakınlarına dönük düzenleme getirilirken aynı durumda olup başka yerde ölenlere hak tanınmıyor. Bütün iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler aynı haklara sahip olmalı."
-"Yerüstünde çalışmaya devam etsinler" isteği
Tüzel, alt komisyon toplantısına katılan işveren örgütü sözcülerinin yeraltında çalışan işçilerin günde 6 saat çalışması düzenlemesi konusunda "6 saat ile sınırlanmasın, yerüstünde çalışmaya devam etsin" önerisinde bulunduklarını belirterek, Alt Komisyon Başkanı'nın tasarının taşeron çalışma ile ilgili birinci maddesinin atlanarak daha sonra ele alınmasını istediğini, ancak kendilerinin buna karşı çıktığını anlattı.
Soma'da yaşanan facianın ardından işçilerin ne istediğinin belli olduğunu ifade eden Tüzel, taşeronunun yasaklanması, işçi sağlığı ve güvenliği için denetimlerin artırılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi, kazada sorumluluğu olanların hesap vermesi ve haklarının verilmesini istediklerini kaydetti. Tasarının geri kalan hükümlerinin ayıklanarak çıkarılmasını isteyen Tüzel, zehiri ambalajlanmış şeker olarak yasa getirilmesini kabul etmediklerini söyledi.
Tüzel, "işçi sınıfının kapitaliz bu en kapsamlı saldırısına karşı ayağa kalkması gerekiyor. Faciadan rant kapma ve çıkar peşinde koşan iktidar ve sermaye sınıfına dur demeliyiz" dedi. - TBMM