Fındık bahçelerini tehdit eden külleme hastalığı
Fındık bahçelerini tehdit eden külleme hastalığı
Fındık bahçelerini tehdit eden külleme hastalığı Fındıkta son 4 yıldır görülen ve giderek de arttan ve bahçeleri tehdit eden külleme hastalığı ile ilgili alınabilecek tedbirler ve yapılacak müdahalenin belirlenmesi için Ekim ayında Trabzon’da çalıştay düzenlenecek.
Fındık sektöründeki öncü meslek kuruluşlarından olup, yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve budanarak gençleştirilmesi için uyguladığı Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi ile sorunu genele yayıp, devlet nezdinde de konu ile ilgili politikaların oluşturulması noktasında kabul sağlayan Trabzon Ticaret Borsası tarafından, bu kez külleme hastalığına karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanacak politikaların saptanması için çalıştay yapılması için düğmeye basıldı.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, külleme hastalığı ile ilgili olarak sürekli beyanatların verildiğini, ancak bu konuda mevcut durum ile alınması gereken tedbirlerle ilgili ortada henüz bir politika bulunmadığını belirterek şunları söyledi: “Külleme hastalığı son yıllarda hızla yayıldı ve adeta bahçeleri sardı. Bu hastalık fındık üretimini tehdit ediyor. Zaten bahçelerimizde verim düşüklüğü var.
Bir de bu hastalığın pençesine düşmesi, Türkiye için çok büyük tehlikenin habercisi olmuştur. Topyekün bir mücadeleyi gerektiren bu konuda diğer Ticaret Borsaları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bilim adamı uzmanların katılımı ile geniş kapsamlı bir çalıştayın hazırlıklarına başladık.
Bu çalıştayda konuyu her aşamada yetkili, etkili ve uzmanlarıyla masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçlara göre rapor hazırlayıp, çok önemli bu konuyu ilgili bakanlıklara taşıyacağız.” Köleoğlu; fındığın duayen isimlerinden Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal’ın başkanlığında gerçekleştirmeyi planladıkları ve 100’ü aşkın yetkili ve ilgilinin katılmasını bekledikleri çalıştay için organizasyon komitesi oluşturup hazırlıklara başladıklarını da sözlerine ekledi.
Çalıştay ile ilgili olarak 19 Eylül’de Prof. Dr. İlhami Köksal’ın katılımı ile ön toplantı yapılarak kesin tarih ve program belirlenecek. Fındığın yapraklarında başlayıp, daha sonra dallardaki sürgünler ile çotanaklara da sirayet ederek kurumalara ve dökülmelere yol açıp, bulaşıcı olduğu bilinen külleme hastalığı son yıllarda fındığın ana üretim bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz’de giderek artıyor. Bulaşıcı olan hastalıkla kimyasal kullanarak mücadele edilmesi gerekiyor.
Ç.Ö