FETÖ Şirketlerinin Alacaklılarına Müjdeli Haber
FETÖ Şirketlerinin Alacaklılarına Müjdeli Haber
FETÖ şirketlerinden alacağı olanlardan örgütle ilişkisi bulunmayanlara alacaklarını tahsil yolu açıldı. Bu şirketlerin 60 gün içinde başvuru yapması gerekiyor.
23 Temmuz’da yayımlanan 667 KHK ile çok sayıda FETÖ şirketine el konulup Hazine’ye devredilirken, bunların borçlarına ilişkin herhangi bir şekilde hak iddia edilemeyeceğine ilişkin hüküm tedirginlik yaratmıştı. Önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan 670 sayılı KHK ile örgütle bağlantısı olmadığı halde, ticari faaliyeti gereği örgüt şirketleriyle iş yapmış şirketleri rahatlatan düzenleme yapıldı ve kapatılan FETÖ şirketlerinden alacağı olanlardan örgütle ilişkisi bulunmayanlara alacaklarını tahsil yolu açıldı. KHK’nın 5’inci maddesine göre, el konulan şirket ve vakıflardan alacağı olan şirketlerin, FETÖ ile ilgisi olmadığı tespit edilenlerin alacakları konusunda el konulan şirketlerin niteliğine göre Maliye Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkili kılındı. Bu durumdaki şirketlerin kararname yayınladığı tarihten itibaren 60 gün içinde başvuruda bulunmaları gerekir . Önceki gün yayınlanan 670 sayılı KHK ile ise bu devir işlemlerine açıklık getirildi. Buna göre, kayıtlarla kanıtlanan borçlar, devralınan varlıkların değerini geçmemesi, gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması ve alacaklı şirketin FETÖ/ PDY ile irtibatı olmaması şartıyla, Maliyeye başvurabilecek.
Kapatılan kurum kuruluş, televizyon, gazete, dergi ve yayınevlerinin faaliyetleri sonlandırılacak ticari sicil kayıtları terkin edilecek. Atanmış olan kayyumlar tasfiye memuru olarak atanabilecek.
Borçlarıyla ilgili talepte bulunulamayacağı hükme bağlanmıştı
23 Temmuz 2016’da yayınlanan 667 sayılı KHK ile kapatılan vakıfların mal varlıkları Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne, diğer kurumların mal varlıkları ve alacakları ise Hazine’ye bedelsiz olarak tescil edilmişti. Ayrıca bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazine’den hak ve talepte bulunulamayacağı hükme bağlanmıştı. Aynı şekilde devre ilişkin işlemlerin de Maliye Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirileceği öngörülmüştü.
Önceki gün yayınlanan 670 sayılı KHK ile ise bu devir işlemlerine açıklık getirildi. Buna göre, kayıtlarla kanıtlanan borçlar, devralınan varlıkların değerini geçmemesi, gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması ve alacaklı şirketin FETÖ/ PDY ile irtibatı olmaması şartıyla, Maliye Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenebilecek.
Maliye ve Vakıflar aynı zamanda, bunların sözleşmelerinin feshine veya devamına, şirketlerin satış veya tasfiyesi amacıyla ilgili kamu kurumlarına devretmeye de yetkili kılındılar. Bu yetki kapsamında, bu şirketlerle ilgili tereddütleri giderme, uygulamaları yönlendirme, bütün işlemlerin yapımı amacıyla usul ve esasları belirleme de bulunuyor.
Devralınan varlıklardan nakit ve hazır değerler emanet, diğer varlıklar ise nazım hesaplarda izlenecek. Ödenmesine karar verilen borçlar, buralardan ödenecek ve kalan tutar bütçeye gelir olarak kaydedilecek.
Alacaklıların 60 gün içinde başvurması gerekiyor
Kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanallarının bağlı oldukları şirketlerin faaliyetleri sonlandırılarak, bunların ticari sicil kayıtları resen terkin edilecek. Bu şirketlere daha önce atanmış kayyumlar da tasfiye memuru olarak atanabilecek.
Borçların ödenme sırası
Bu kurumlardan tespite konu olabilecek alacağı bulunanlar, ilgili belgelerle birlikte 60 gün içinde başvuracak. Borçların ödenmesinde, vergi borçları, rehinli alacaklar, çalışanların sigorta primleri, kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, fon kesintisi pay gibi borçlar, enerji, iletişim ve su kullanım borçları ile 500 lirayı geçmeyen borçlar ve diğerleri sırasıyla ödenecek.
Vakıf üniversiteleri özel kuruluşlara devredilebilecek
667 Sayılı KHK ile kapatılan vakıflara ait taşınmazlar üzerinde bulunan eğitim tesisleri kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz, özel hukuk tüzel kişilere ise bedeli karşılığında tahsis edilebilecek.
Ç.Ö