Emeklilere müjde üstüne müjde!

Hükümet, 10 milyondan fazla emeklinin refah seviyesini yükseltmek için tüm olanakları seferber ediyor. Sosyal güvenlikte iyileşme, zam, intibak düzenlemelerinin ardından "çifte emekliliğe destek ve ileri yaşta uygun istihdam" konusunda kollar sıvandı.

'Tamamlayıcı emeklilik' tasarruflarına destek verilerek emekli aylığı düşük kişilere ek gelir imkânı yaratılacak. İleri yaşlarda uygun istihdam olanağı sağlanacak, bireysel emeklilikte ise kesinti oranları, uluslararası düzeye yaklaştırılacak. Ekonomi yönetiminin emeklilerin yüzünü güldürmek, gelecekte yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmalarını engellemek üzere atacağı adımlar şunlar:

 

TAMAMLAYICI EMEKLİLİĞE DESTEK: Tamamlayıcı emeklilik tasarruflarına yeni destekler geliyor. Tamamlayıcı emeklilik, zorunlu emeklilik sistemini destekleyen bir yapı. Bu sayede iki emekli aylığı birden alınabiliyor. Dolayısıyla maaşı düşük emekliye ek gelir imkânı sağlanıyor.

 

KESİNTİ ORANLARINA AYAR: Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararası düzeye yaklaştırılıyor.

 

BES'E OTOMATİK KATILIM: Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılıma ilişkin pilot çalışma başlatılıyor. Gönüllülük esası devam edecek ama herkes otomatik katılacak.

 

ÖZEL SİGORTAYA KATKI: Hayat sigortaları ile bir yılı aşan özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için çalışma yapılıyor.

 

EMEKLİYE İŞ İMKÂNI: İleri yaşlarda uygun istihdam olanağı sağlanıyor.

 

DEVLET KATKISI SÜRECEK: BES'te yeni ürünler sunan sigorta ve emeklilik şirketlerine destek geliyor.

 

DÜŞÜK AYLIK KALMAYACAK: Aylığı düşük olanların gelirinin yükseltilmesi için tedbirler sürecek.

 

YAŞAM KALİTESİ ARTACAK: Emeklilerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için sağlık desteklerinin kapsamı genişletiliyor.

 

BES'TE KALANA TEŞVİK: BES'te katılım 6 milyon kişiye, fon miktarı da 50 milyar liraya ulaştı. Bu yılın bütçesinden de BES için 3.1 milyar liralık ödenek ayrıldı. Sabah'ın haberine göre, 1 Ocak 2021'den itibaren BES katılımcılarının sistemde kalmasını teşvik etmek amacıyla "fon toplam gider kesintisinin" bir kısmı iade edilecek. Altıncı yıl için bu oran yüzde 2.5 ile başlayacak, 15 yıl sonra iade oranı yüzde 25'e çıkarılacak.

 

YENİ SEÇENEKLER SUNULACAK: Emeklilikte yeni seçenekler sunuluyor. Tamamlayıcı emeklilik için meslek odalarına da teşvik verilmesi öngörülüyor. Mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası seçenekleri üzerinde çalışılıyor.

 

DÜNYADA BİR ÇOK ÜLKEDE UYGULANIYOR

 

Tamamlayıcı emeklilik sistemi dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında ise çalışanın isteğine bağlı olan sistem, mesleki ve sektörel olarak da farklılık gösterebiliyor. Danimarka'da sosyal güvenlik sisteminin yanında tamamlayıcı emeklilik yapılması zorunlu, Finlandiya'da kazanç ve prime odaklı bir sistem uygulanıyor. İtalya ve İsviçre'de mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası bulunurken Avusturya'da ise çocuğu 3 yaşını geçmemiş kişilere devlet bunun için teşvik veriyor.