DOKA bölgeye yatırımlara devam ediyor
Bugüne kadar bölgede 895 projenin desteklenerek 95 milyon kaynak aktarıldığını belirterek en çok imalat ve turizm sektörlerinin desteklendiği açıklandı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) İzleme Değerlendirme Birimi Başkanı Fatih Eğe, bugüne kadar bölgede 895 projenin desteklenerek 95 milyon kaynak aktarıldığını belirterek en çok imalat ve turizm sektörlerinin desteklendiğini söyledi. Eğe, bölgede 300 KOBİ’ye destek verildiğini ve buna karşın da 4 bin istihdam sağlandığını kaydetti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu TTSO AB Bilgi Merkezi tarafından Trabzon ABİGEM'in desteğiyle düzenlenen Avrupa Birliği KOBİ Günleri’nde konuşan Eğe, DOKA’nın 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu, 2010 yılında da aktif olarak faaliyete başladıklarını ifade ederek temelde bölgede hibe vermenin ötesinde bölgenin kalkınma modelini bir şekilde dizayn etmeye çalıştıklarını belirtti. Eğe,“Temeldeki amacımız bölgedeki kurumlar arası ve KOBİ’ler arası iletişimi iş akışını koordine etmek. Yereldeki potansiyeli merkezden gelen kararlarla değil de kendi bölgemizden çıkan kararlarla harekete geçirmek. Ajansımızın asıl vasfı bu. Bunu yaparken de sürdürülebilir bir kalkınmayı hedefliyoruz. Ajansın bir yönetim kurulu var ve bu yönetim kurulunda altı ilden valiler, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ve il genel meclisi başkanları yer alıyor. Diğerlerinden farklı olarak biz Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu ve Artvin olmak üzere belirli bir bölgeye hitap ediyoruz. Yine kendi içimizde de icra organı ve karar mercii olmak üzere bir işlem yapımız mevcut” dedi.
Temelde iki ana grupta destekleri olduğuna dikkat çeken DOKA DİB Başkanı Fatih Eğe “Biri teknik destek. Burada doğrudan mali destek vermiyoruz ancak onların ihtiyaçlarını karşılamak için ülke çapındaki hizmet veren kuruluşlardan sağladığımız bir tür destek bu. Asıl önemli olan mali desteklerimiz. Bunlar da kendi içinde doğrudan finansman desteği ve teknik çağrı şeklinde uyguladığımız hibe fonlu programlar. Gelecekte faizli ve faizsiz kredi destek faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Yatırımcılarımızın uzun dönemli yatırımlarına vade sağlamaya çalışıyoruz. Bakanlık kapsamında bunun daha da çeşitlendirilmiş içerikleri var biz de buna alttan destek vermeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi girişimcilik sermayesi destek programı taslak olarak çalışmaları devam ediyor“ şeklinde konuştu.
İstatistik olarak başlangıçtan buyana 895 proje ajansları tarafından destek verildiğini kaydeden Eğe“Yıllara böldüğümüzde yaklaşık 180 projeye denk geliyor. Bunların genel toplamından yaklaşık 400 âdeti mali destek programı şeklinde olan desteklerimiz ve bunların büyük bir kısmı Kobilere olan destekler. Yaklaşık 300’ün üzerinde Kobi ajansımızın kuruluşundan buyana bizden destek sağladı. Ajansların destek mekanizmasına bakıldığında da KOBİ’lerin kalkınma ajanslarından yararlanma imkânları daha fazla. Yine 5 yıllık süreçte destek gören projeler toplamında yaklaşık 95 milyon Türk Lirası projelere aktarıldı. Ajans desteğinin yanında yatırımcıların kendi bütçesinden harcamalarıyla toplam bütçe 200 milyonu aştı. Tabi bunların çarpan etkileri de hesaba katılabilir. Tarıma dayalı sanayi kapsamında örneğin fındığı desteklediğimiz zaman alınan makineler yine bölgede fındık makinesi üreten işletmelerden alınıyor ve dolayısıyla destek bir şekilde bölge içinde dönüyor. Dolayısıyla bu şeklide ajansın bölgeye olan katkısının çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz“ diye konuştu.
Fatih Eğe, yine rakamların yanı sıra işletmelere yansıyan açıdan istihdam konusunda da çok büyük bir katkı sağlandığı vurguladı. 5 yıllık sürece bakıldığında 4 binin üzerinde bir istihdama destek verildiği saptandığını ifade eden Eğe sözlerini şöyle tamamladı: “Mali desteklerimizin tekil şahıs ile ilgili olan kısmının yanı sıra bir de bölgede yapılacak olan araştırmaları doğrudan faaliyet dediğimiz programla desteklemeye çalıştık. Burada aslında asıl faydalanıcı kurum kara amacı gütmeyen bir çalışma gibi görünse de sonuç yine Kobilere sirayet ediyor ve yapabilecekleri yatırımlara imkan sağlıyor. Örneğin 4 yıllık süreçte 112 doğrudan faaliyet projesine destek verdik bunların içinde 20 tanesi fizibilite oluşturmayla ilgili çalışmalar ve bunların her biri içinde de yine ayrı ayrı fizibilite çalışmaları yürütülüyor ve bunların sonucundan da yine KOBİ’lerimiz fayda sağlamış oluyor."
Panelin sonunda TTSO Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birimi Başkanı Fatih Eğe plaket takdim etti.