Doğu Karadeniz'in İncisi Rize'yi 600 Bin Kişi Ziyaret Etti
Doğu Karadeniz'in yaylalarıyla ünlü ili Rize'de korunan alanlar, geçen yıl 600 bin kişiyi ağırladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ekoturizme yönelik olarak Rize'de büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmeliyiz" dedi.
Doğu Karadeniz'in yaylalarıyla ünlü kenti Rize'deki korunan alanları 2017'de yaklaşık 600 bin kişi ziyaret etti.
AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Doğu Karadeniz'in ekoturizmde söz sahibi olması için çalışmalar sürdürüyor.
Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, bu bölgede önemli tabii güzellikleri barındıran Rize'de bir milli park, dört tabiat parkı ve bir tabiat anıtı koruma altına alındı.
Koruma altına alınan alanlardan biri olan Kaçkar Dağları Milli Parkı, denizden 30 kilometre içeride, yaklaşık 4 bin metre yüksekliğe ulaşan ve "Küçük Kafkasya" olarak da adlandırılan Doğu Karadeniz Dağlarında yer alıyor. Bu alan yüksek akış hızına sahip nehirlerce yarılmış derin vadiler, yüksek dağ çayırları, buzul gölleri, aktüel buzullar, iğne ve geniş yapraklı ormanlar gibi yaşam alanlarına sahip.
- Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda 756 takson bitki çeşidi mevcut
Flora ve fauna yapısı oldukça zengin olan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda 54'ü endemik olmak üzere 756 takson bitki çeşidi, 6'sı endemik olmak üzere 149 omurgasız hayvan ve 178 takson omurgalı hayvan çeşidi bulunuyor.
Türkiye'nin önemli kuş göç yolu güzergahı olması dolayısıyla foto safari ve kuş gözlemi bakımından yüksek ekoturizm potansiyeline sahip olan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir ziyaretçi çekim merkezi olan Ayder Yaylası da bulunuyor.
Ayrıca Tunca Vadisi, Handüzü, Akyamaç Şelalesi ve Isırlık Tabiat Parklarının ve Tar Deresi Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı'nın da koruma altında bulunduğu Rize'nin sahip olduğu tabiat harikası şelaleler, flora, fauna gibi değerler insanları kendine çekmeye devam ediyor. Bu çerçevede 2015'te 324 bin, 2016'da ise 362 bin kişini ziyaret ettiği Rize'deki korunan alanlarının konukları geçen yıl iki kat arttı. Bu alanların ziyaretçi sayısı 2017'de yaklaşık 600 bin oldu.
- Tabiata uyumlu yatırımlar yapılıyor
Tabiat güzelliklerinin gelecek nesillere aktarılması için çaba gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bu alanları ziyaret eden vatandaşların daha rahat etmesi için tabiata uygun olarak ve alana zarar vermeyen çalışmalar yapıldı.
Bu çalışmalar arasında seyir terasları, ulaşım yolları, orman köşkleri, piknik üniteleri, çocuk oyun alanları gibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlar bulunuyor.
Bakanlık, Rize'nin sahip olduğu yaban hayatını da fotokapanlar ile takip ederek gerekli koruma tedbirlerini hayata geçiriyor.
- Ekoturizm açısından Doğu Karadeniz önemli bir değer
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ekoturizminde Doğu Karadeniz'in en önemli değer olduğunu vurguladı.
Eroğlu, "Bu değerlerimizi tam olarak harekete geçirerek ekoturizmden yöre halkının faydalanmasını ve bölgenin ekoturizm merkezi olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Ekoturizme yönelik olarak Rize'de büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Tabiat turizmiyle dünya ekoturizminde söz sahibi olmayı hedeflediklerini belirten Eroğlu, dünya turizm gelirlerinin yüzde 30'unu oluşturan ekoturizm gelirinden Türkiye'nin de yeterli payı almasını sağlayacaklarını ifade etti.