Doğu Karadeniz`in Balıkçılıktaki Payı Büyük
Doğu Karadeniz`in Balıkçılıktaki Payı Büyük
"Doğu Karadeniz, 2015 yılında avlanan deniz ürünleri miktarında yüzde 60,8`lik oranla oldukça yüksek paya sahip"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz'in, 2015 yılında avlanan deniz ürünleri miktarında yüzde 60,8'lik oranla yüksek paya sahip olduğunu bildirdi.
Hacısalihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in 2015 Su Ürünleri İstatistiklerini bugün açıkladığını anımsatarak, "Buna göre, Türkiye'de su ürünleri üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25,1 artarak 672 bin 241 ton olarak gerçekleşti. Üretimin yüzde 51,4'ünü deniz balıkları, yüzde 7,7'sini diğer deniz ürünleri, yüzde 5,1'ini iç su ürünleri ve yüzde 35,8'ini yetiştiricilik ürünleri oluşturdu." ifadelerini kullandı.
Verilere göre, su ürünleri avcılığının 2015 yılında yüzde 42,9, yetiştiriciliğin ise yüzde 2,2 arttığını gösterdiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:
"Avcılıkla yapılan üretim 431 bin 907 ton, yetiştiricilik üretimi ise 240 bin 334 ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı, önceki yıla göre yüzde 49,5 arttı, iç su ürünleri avcılığı ise yüzde 5,4 azaldı. Yetiştiricilik üretiminin yüzde 42,2'si iç sularda, yüzde 57,8'i denizlerde gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde ilk sırayı yüzde 60,8'lik oran ile Doğu Karadeniz aldı. Doğu Karadeniz'i yüzde 19,8 ile Batı Karadeniz, yüzde 8,9 ile Ege, yüzde 8 ile Marmara ve yüzde 2,5 ile Akdeniz izledi."
- "Bölge ve ülke ekonomisi için balıkçılık vazgeçilmez bir sektör"
Hacısalihoğlu, su ürünleri üretiminin yüzde 25,1 oranında artış sağlamasının ekonomiye büyük katkısı olduğuna dikkati çekerek, avlanan deniz ürünleri miktarı ve yetiştiricilik üretiminin artış kaydetmesini olumlu bulduğunu belirtti.
Doğu Karadeniz'in, 2015 yılında avlanan deniz ürünleri miktarındaki yüzde 60,8'lik oran ile yüksek bir paya sahip olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Her yıl 1 Eylül'de açılışını gerçekleştirdiğimiz su ürünleri sektörümüzde 2015 sezonu bereketli bir yıl oldu. Doğu Karadeniz'in bereketinin, koruma önlemleri ile artacağını düşünüyoruz. 1 Eylül 2016'da açılacak yeni sezonun da balıkçılarımız için bereketli geçmesini diliyorum. Gerek bölge gerekse ülke ekonomisi için balıkçılık vazgeçilmez bir sektör. Denizde avlanmanın yanında yetiştiricilik üretiminin de sürekli yatırımlarla artış kaydetmesi olumlu."
Hacısalihoğlu, Trabzon ve bölgedeki balıkçıların denizde avcılık, karada ise yetiştiricilikle büyüyen bir sektör oluşturduklarını sözlerine ekleyerek, sektöre yönelik yapılan soğuk hava deposu ve sanayi yatırımlarının ekonomiyi güçlendirdiğini vurguladı.
Balıkçıların son yıllarda yurt dışı pazarlara ulaşarak ihracat bağlantıları ile Türkiye'ye yüksek döviz girdisi sağladığını anlatan Hacısalihoğlu, zorlu çalışmaları gerçekleştiren sektördeki firmaları ve çalışanlarını kutladı.