ÇKA ile DEİK Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Mersin'de Çukurova Kalkınma Ajansı ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu arasında kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.

Mersin'de Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.

Hilton Otelinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan MTSO Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut burada yaptığı konuşmada DEİK'in Türkiye’nin ve Türk özel sektörünün küreselleşme sürecinde katma değerle entegrasyonunu hedefleyen kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle bölgesel ve küresel düzende ekonomik ve siyasi gelişmelere yön verecek bir iş dünyası kuruluşu olduğunu kaydetti. ÇKA'nın ise kentin ve bölgenin yatırım imkanlarını destekleyen, ekonomik projelerin hayata geçirilmesini sağlayan, finanse eden ve bölgenin tanıtım ve lansmanını yapmakla görevli bir kuruluş olduğunu belirten Aşut şöyle devam etti: "ÇKA ve DEİK arasındaki işbirliğinin önemi özellikle bu noktada ortaya çıkmaktadır. Ajans, kurulun küresel gücünü, uluslar arası ilişkilerdeki büyük deneyimini ve üst düzey bağlantılarını kullanmalıdır. Kurulun küresel bağlantılarının desteğinde bölgemizin küresel piyasalara kendini daha iyi anlatarak daha etkin entegre olması, ortak yatırım heyetlerinin düzenlenmesi, Ajansın yurt dışında daha iyi tanıtılması ve fon ve kredi kuruluşlarına ulaşmasında destek verilmesi gibi önemli sonuçlar hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır."

Büyükşehir Belediye Başkanı ve ÇKA Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Kocamaz ise yapılacak işbirliğinin bölgenin ve Mersin’in önünü açacağına olan inancını ifade etti.

ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’nin ilk kalkınma ajansı olduğunu, kalkınmaya bölgesel ölçekte ciddi katkılar sağladığını ve bu katkıyı ülkesel ölçeğe de taşıdığına dikkat çekti. Ajansın kurulduğu 2006 yılından bu yana bölgesel ölçekte toplam 630 projeyi desteklediğine işaret eden Güzeloğlu "Doğrudan 153 milyon TL kaynak transfer etmiştir. Eş finansman olarak proje sahiplerinin de katkılarıyla bölgede oluşturulan kaynak ve destek toplamı 335 milyon TL’ye ulaştı. Bu büyük rakam sadece doğrudan bir kaynak olarak değil 5 bin kişiyi aşkın doğrudan istihdamı da bölgeye kazandırdı. Büyük bir kararlılıkla devam eden bu çalışmalar ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin daha büyük geleceğe, daha güçlü kazanım sürecine doğru yol almasına ciddi katkılar sunmaktadır. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye’nin ihracat başta olmak üzere temel alanlarda gelişimini hızlandıran uluslar arası pazarlara açılışını sağlayan, eksik kalan yönlerini güçlendirerek her alanda Türkiye’nin rekabetçiliğini artıran bir kuruluştur. Kuruluşun bu ölçekteki çalışmalarını ve başarılı birikimini bugün imzalayacağımız işbirliği protokolü ile ajansımıza taşıyoruz" diye konuştu.

ÇKA olarak önümüzdeki dönemde çalışmaları bölgelerinin doğrudan ihracat yaptığı ülkeler, merkezler ve pazarlar üzerinde, sektör temaları bağlamında yoğunlaştırmayı düşündüklerini anlatan Güzeloğlu şunları kaydetti: "Bunun yanı sıra Orta Vadeli Türkiye Kalkınma Planı ve hedeflerini bizim planlarımız çerçevesinde öncelikle çevre düzeni planı, yatırım alanları, makro düzeydeki planlamalar, lojistik merkezler ve özel ihtisas bölgeleri temelinde hızla geliştirip iş birliğini güç ve gönül birliğine dönüştürecek, Adana ve Mersin’de sımsıkı bir birliktelik gerçekleştireceğiz. Bu iki il artık tarihi geçmişinden gelen birlikteliklerini daha üst ölçeklerde birleştirip geleceğe el ele yürümelidir. ÇKA
bunun için var. Burada Ajans ölçeğinde elde ettiğimiz birikimi Türkiye adına uluslararası alana da taşıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürütülen kalkınma ve planlama çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti tarafından görevlendirilen teknik danışmanlık kurulu olmanın gururunu yaşıyor, Kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişmesinde kırsal, sosyal ve hizmetler sektörü planlamasında ivme elde etmesinde, çalışmalarımızı ve katkılarımızı sürdürüyoruz."

Konuşmaların ardından ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Güzeloğlu ile DEİK Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut işbirliği protokolünü imzaladı. İmza törenine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun yanısıra Büyükşehir Belediye Başkanı ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) ve DEİK Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut, Adana Ticaret Borsası Başkanı ve Ajans Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan katıldı.