ÇAYKUR'dan 50 Kg Kontenjan Uygulaması Açıklaması

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), 3. sürgünde uygulanmakta olan 50 kg kontenjan hakkında açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: Son günlerde kamuoyunda ve ağırlıklı yerel basında bahsi geçtiği üzere Çaykur’un üçüncü sürgün dönemine 50 kg kontenjan uygulaması ile girmesinin yanlışlığına dair oluşan algının doğru anlaşılmadığı, belki de doğru anlatamadığımız kanaatindeyiz.

Bu yılın Ocak ayından itibaren Kurum bünyemizde bulunan hemen hemen tüm yetkili birimlerimizle, ilgili yönetimler olarak sıklıkla bir araya gelerek istişare toplantıları yaptık. Fabrika yöneticilerimizle, eksperlerimizin tamamıyla nerdeyse birebir görüşerek bu yıl kaliteli çay alımı konusunda nasıl davranmamız gerektiği konusunda ortak irade ve kararlılık belirleyerek kampanya öncesi çay alım hazırlıklarımızı bu motivasyon üzerine planladık.

Kurum içi çalışmalarımızın yanı sıra üreticilerimiz, üretici birlikleri, Sivil Toplum ve Meslek Kuruluşları nezdinde “Hayde Çaya Bakalım” kampanyası altında Kurumsal niyetimizi, kaliteli çay alımı hedeflerimize ortak etmek istedik. Bu düşüncemizin, saydığımız paydaşlar tarafında da olumlu karşılık bulduğunu memnuniyetle müşahede etmekteyiz.

Hal böyleyken; üçüncü sürgün döneminde günlük dekar başı 50 kg kontenjan uygulamasıyla başlamamızın bazı kesimler tarafından eleştirilmesinin haksız olduğuna inanmaktayız. Biz aynı başlangıcı ikinci sürgün dönemi başında alım yoğunluğunun çok olduğu bölgelerde de yaptık ne bize ne de müstahsilimize olumsuz etkisi yansımazken şartların hemen hemen eşit olduğu bu sürgün başında neden böyle bir reaksiyon olduğunu gerçekten anlamakta zorlanmaktayız.

Kaldı ki kısmen ikinci sürgün döneminde ve yine üçüncü sürgün dönemi başında 50 kg kontenjan uygulamamız, rastgele aldığımız bir karar değildi. Burada hedeflerimizin en başında; kaliteli ve evsafına uygun çay alımı gelmektedir. Dekar başına 50 kg kontenjan miktarı; çayını kolayca toplayabilmesi noktasında üreticilerimiz, rahat ve normlara uygun istenilen çay alımını yapabilmeleri anlamında ise alımı gerçekleştiren ekiplerimiz için son derece isabetli, hakkaniyetli olan bir rakamdır. Kaldı ki ideal olan rakam aslında daha düşük olması gerekirken Kurum olarak yine de bizler 50 kg olarak belirledik.

Diğer bir hedefimiz ise; günlük makul miktarlarda çay hasadı yapan bir ailenin çay toplama masrafı yapmasına gerek kalmadan, dışarıdan yerli veya yabancı ilave işgücüne ihtiyaç duymadan kendi imkânlarıyla çayını toplamalarını sağlayacak şartları oluşturmaktı. İstedik ki; ülkemizin ve özellikle bölgemizin maddi kaynakları kolayca heba olmasın, bölge insanımızın cebinde kalsın.

Evet; ilk başta bakılan açıya göre biraz zorlama bir uygulama gibi gelebilir, bazı üretici ailelerimizin özel şartları nedeniyle onlara uygun gelmeyebilir ancak zaman içerisinde ve toplamda açığa çıkacak olan faydalara bakıldığında uygulamamızın daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyiz. Bazen küçük düzenlemeler bile sektöre çok olumlu katkılar sağlayabiliyor. Doğruluğuna inandığımız bu küçük uygulamamız, bugünden bazı kesimler tarafından doğru anlaşılmasa da ortak akıl ve vicdan ilerde neticesi itibariyle haklılığımızı mutlaka tasdik edecektir.

Başta üretici ve bütün çay sektörünün ilgili kesimlerinin çok iyi bilmelerini isteriz ki; Çaykur’un aldığı karar ve yürüdüğü yol; üreticilerimiz menfaatine, çayımızın geleceğine dönük yapısal olumlu yürüyüşler olacaktır. Kastımız; kesinlikle zorluk çıkarmak, çay almamak değil bilakis çay sektörünü ayakları üzerinde yürür hale getirmek ve gelecek nesillerimize daha iyi şartlarda taşıyabilmektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi; Çaykur olarak hiçbir müstahsilimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Devletimizin ve bölgenin bize yüklediği misyon gereği elimizde olanın en iyisini yapmaya çalışıyoruz, imkânlarımız ölçüsünde kaliteli olmak kaydıyla bir kg fazla çayı nasıl alır ve nasıl işleriz arayışı içerisinde olacağımızın herkes tarafından bir kez daha bilinmesi isteriz.

Üreticilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.