Çayeli Kuru Fasulyesi Tescillendi

Türkiye'nin vazgeçilmez tatlarından, sofraların en önemli yemekleri arasında olan "kuru fasulye", Çayeli Ticaret Sanayi Odasının girişimiyle coğrafi işaret belgesi alınarak tescillendi.

Çayeli Ticaret Sanayi Odası Başkanlığınca, 4 Nisan 2017'de Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat edildi. Türkiye'nin milli yemeği kuru fasulyenin Çayeli'ne özgü lezzeti, coğrafi işaretle tescillenerek kayıt altına alındı.

Rize'nin 50 bin nüfuslu ilçesinde fasulye yetiştiriciliği yapılmıyor. Bu yemeğin yapımı için Erzurum'un İspir ilçesinden fasulye getiriliyor. İlçede yaklaşık 60 yıllık fasulye pişiren lokantalar bulunuyor.

Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güngör Sarı yaptığı açıklamada, kuru fasulye yemeğinin 1928'den bu yana yapıldığının bilindiğini, 1950'li yıllardan sonra yemeğin Çayeli ilçesine mal olduğunu belirtti.

- "Aşçı yetiştirilmesi için işletmelerle istişare yapacağız"

"Çayeli kuru fasulye yemeği"nin ilçeye değer katması için tescilini yaptırdıklarını ifade eden Sarı, "Tanıtım ve turizm amacı ile patentini aldık. Kalitenin korunması ve artırılması için bize denetleme görevi düşüyor. Aşçı yetiştirilmesi için de işletmelerle istişare yapacağız. Çayeli dışındaki yerlerde bu kalitede insanlara sunulması için faaliyetlerimiz olacak." dedi.

Fasulyenin Erzurum'un İspir ilçesinden geldiğine işaret eden Sarı, "Yemek olarak tescilini aldık. Yemek burada yapılıyor. Türkiye'de bu şekilde yapılan başka yer yok. Turizm gezilerinin vazgeçilmez yemeği. Yıllardır turlar düzenleniyor. Çayeli'ne gelip kuru fasulye yemeden kimse geri dönmüyor. İşletmelerimiz de yıllardır aynı kalite ve damak tadında misafirlerimize sunuyor. Biz de patentini alarak Çayeli'ne bir değer kattık." diye konuştu.

- "Özel misafirlerimiz var"

Lokanta işletmecisi Selahattin Hüsrev, lokantanın babası Fahri Hüsrev tarafından 1958'de kurulduğunu, kendisinin de bu işe 15 yaşında başladığını ve 30 yıldır aşçılık yaptığını belirtti.

Hüsrev, "Özel misafirlerimiz var. Özellikle Gürcistan ve Almanya'dan çok misafirimiz geliyor. Siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda misafirimiz oluyor. Fasulyeyi İspir'den alıyoruz. 'Şeker fasulyesi' olarak adlandırılıyor ama Çayeli'nde meşhur ettik. Yemek olarak Çayeli'nde meşhur oldu." ifadelerini kullandı.

Yemeğe özel bir sos hazırladıklarını anlatan Hüsrev, en önemli konunun her gün yapılan yemeğe aynı özeni göstermek olduğunu vurguladı.

Sosun yanı sıra kalite için de hep çok titiz davrandıklarını söyleyen Hüsrev, 1958'den bu yana hep kalaylı bakır tencere kullandıklarını ifade etti.

- Yemeğin hazırlanışı

Çayeli'ne özgü kuru fasulye yemeğinin yapımı için bir gün önceden hazırlık başlıyor.

Fasulye, yaklaşık 10 saat soğuk suda bekletiliyor. Daha sonra suyu dökülen fasulyeye yeniden su ilave edilip kaynatılıyor. Bu sırada üzerinde oluşan köpük kepçeyle alınıyor.

Fasulye haşlandıktan sonra yeniden yıkanıp bakır bir tencerede tereyağı, et ve soğan ile kavruluyor. Belli bir kıvama geldikten sonra salça ekleniyor. Ayrıca hazırlanan özel sos ilave edilerek kısık ateşte kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra tuz katılarak ısıtılan fırına konuluyor ve yarım saat fırında pişiriliyor. Bu sürenin ardından fırın kapatılıyor ve bir saat fırında kapağı açılmadan bekletilip, servise sunuluyor.