Çay ve Fındık İşçilerine Rehber Hazırlandı
KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından TÜBİTAK'ın desteğiyle 2 yıl süren fındık ve çay tarımı çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği prensiplerinin belirlenmesi için araştırma gerçekleştirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 2 yıl süren araştırmada, fındık ve çay tarımı çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili prensipler belirlendi.
Yapılan araştırmalar neticesinde, çay ve fındık çalışanlarına yönelik tehlikelerin, risklerin ve bu risklere yönelik önerilerin yer aldığı "iş sağlığı ve güvenliği rehberi" oluşturuldu.
KTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gamze Çan, Prof. Dr. Murat Topbaş, Prof. Dr. Nazım Ercüment Beyhun, Doç. Dr. Vedat Toğan ile Dr. Volkan Karabacak tarafından hazırlanan rehberle, fındık ve tarım çalışanlarının hayatının kolaylaştırılması ve bu sayede de iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili risklerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.
- "İki tarım da oldukça ciddi riskler ve tehlikeler içeriyor"
Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2012'de yürürlüğe girdiğini anımsattı.
İş sağlığı ve güvenliği kavramının önemine işaret eden Topbaş, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki bazı maddelerin de 2020'ye ertelendiğini belirti.
Karadeniz'in de çay ve fındık başta olmak üzere iki önemli tarımsal ürün olduğunu vurgulayan Topbaş, "Çay ve fındık hakikaten ülkemize gelir getirici iş alanlarındandır. Bu iki tarım da yıl boyunca devam eder. Karadeniz'in iklim koşulları, arazi yapısı, mesela çayın da kendi içerisindeki özel yapısı nedeniyle tarımı da oldukça zordur. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği prensibi açısından iki tarım da oldukça ciddi riskler ve tehlikeler içeriyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "İş sağlığı ve güvenliği prensiplerini belirlemek istedik"
Prof. Dr. Topbaş, bu anlamda KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak TÜBİTAK'a bir proje önerisinde bulunduklarını anlatarak, şöyle devam etti: "Proje kapsamında fındık ve çay alanlarında iş sağlığı ve güvenliği prensiplerini belirlemek istedik. Bununla ilgili 2 yıl süren projemiz sonucunda çay ve fındık tarımıyla ilgili çalışanlara yönelik hazırladığımız bir rehber oluşturduk. Rehberi aynı zamanda tanıtım toplantılarıyla vatandaşlarımıza duyurmaya çalıştık. Amacımız bu rehberleri kullanarak çalışanlarımızın karşılaştıkları iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tehlikeleri, riskleri en aza indirebilmektir. Bu kapsamda da hazırladığımız iki projemiz daha var."
Hazırlanan rehberi insanlara tanıtmaya gayret ettiklerini aktaran Topbaş, elde edilen bilgilerin de uygulamaya geçmesini istediklerini kaydetti.
Topbaş, Trabzon dışında Giresun ve Rize'de de tanıtım toplantısı yaptıklarını işaret ederek, bu sayede çay ve fındık tarımıyla uğraşan çalışanların tehlikeleri görmelerini sağladıklarını sözlerine ekledi.