Borçka'da meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu

'Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı' Projesi dahilinde veri aktarımına başladı.

Muratlı köyü sınırları içerisinde kurulan istasyon, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri” programı dahilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” Projesi dahilinde veri aktarımına başladı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatih Cineviz, yazılı açıklamada, proje kapsamında Türkiye geneline kurulacak 1200 zirai gözlem ve meteoroloji istasyonundan Artvin ilinde kurulması planlanan 2 istasyondan birinin Borçka ilçesine kurulduğunu söyledi.

 

Kurulan yer istasyonu ile her 10 dakikada bir 24 ayrı parametrenin ölçüldüğünü anlatan Cineviz, "Atmosferden toplanacak iklimsel parametreler, toprak sıcaklığı, nemi gibi topraktan alınacak veriler sayesinde, fenolojik gözlemlere yönelik görsel kayıtların sağlanmasına, çeşitli ürünler için, toprak – topografya - iklimsel veriler, verim ilişkisinin çıkarılmasına, ülkesel meteorolojik ağının kurulmasına katkı sağlanacak kurulan bu otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ölçüm sistemi sayesinde ilçe merkezinin meteorolojik bilgilerini elde etmek, hava tahmininin daha tutarlı olması, olası sel baskını fırtına gibi hadiseleri daha önceden vatandaşa bildirmek, can ve mal kaybını önlemek, bölgede yapılabilecek gerek tarımsal gerekse inşaat alanında geçmişe dayalı iklim bilgilerine ulaşmak amacıyla hava sıcaklığı, yöreye düşecek yağış miktarı rüzgar yönü ve hızı takip edilebilecek. Ölçüm ünitesinin faaliyete geçmesiyle ilçede ve çevresinde bulunan, çiftçiler ve vatandaşlar, 5 günlük hava tahminlerine Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden kolayca erişebilecek. Böylece vatandaşların çalışma planlarını ve takvimlerini daha sağlıklı bilimsel veriler ışığında yapabilecektir” dedi.

 

Cineviz, uydu görüntüleri ve yer istasyonlarından elde edilen verilerin işlenmesi suretiyle, çeşitli tarımsal ürünler için ulusal ürün rekoltelerin belirlenmesine katkı sağlanacağını da kaydetti.

 

Zirai uyarılar başta olmak üzere TARBİL’in çiftçilere yönelik hizmet hedefleri de bulunduğuna işaret eden Cineviz, "Çiftçiler için bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihi kestirimi, saatlik yağış tahmini, zirai uyarılar ve sulama yönetimi gibi geniş bir faydalanma alanı bulunmaktadır. TARBİL Projesi ile tarım ekonomisine katkıda bulunmak üzere ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda tarıma yönelik AR - GE faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacaktır. Geçmiş ölçüm verileri oluştukça, gelecek dönemdeki ürün verimlerinin daha hassas tahmini mümkün olacaktır" diye konuştu.