BOOKİNG.COM TÜRKİYE FAALİYETLERİ DURDURULDU
Haksız rekabetin önlenmesi amacıyla booking.com internet sitesi Türkiye faaliyetleri durduruldu..
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. Mahkemenin kararının ardından bir açıklama yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 'Türkiye burası muz cumhuriyeti mi başkasının ekmeğiyle oynayacaksın vergi vermeyeceksin...' açıklamasıyla kararın Türk turizmi ve ekonomisi için bir kazanç olduğu belirtti.. Booking.com sitesine erişim yasağı resmen başlatıldı..
Konuyla ilgili Murat TOKTAŞ'ın makeleside şu şekilde :
Mahkeme kararına saygımız var bekleyeceğiz, lakin anlamadığım tek şey vergi vermeyen ve haksız rekabet yapan sadece Booking.com mu? Bu devi sizler, işini yapamayan acenteler ve operatörler sayesinde yaratmadık mı? Şimdi Booking durdu diğer kanallar hızlanmaya başladı ne değişecek? Acentelerimizin mantalitesi değişmediği sürece hiçbir şey değişmeyecek, sıkıştığımızda mahkemeye gitmeye devam edeceğiz.
TÜRSAB’ın yaptığı bu olayı başarı olarak görenlere ve acentelere sormak istiyorum: "Yasaklayarak kendinize nereye kadar avantaj sağlayacaksınız?" Hala otomasyona geçmeyen, doğru düzgün web sitesi olmayan, ofisinde yabancı dil bilen personel bulunmayan, işimiz yenilik ve sosyallik olduğu halde ofisinden dışarı kafasını çıkarmayan acenteler mi bu boşluğu dolduracak? Tabi ki işini doğru yapan acenteleri tenzih ederim.
Bazı konularda Booking ak kaşık da değil, disipline edilmeye ihtiyacı var bu kesin. Çünkü roller değişmeye Booking patron, otel taşeron olmaya başlayalı çoook oldu ama çözüm yasaklamak da değil. Canı yanan çok otelimiz olduğu gibi apartman dairesini, bir evin bir göz odasını rahatlıkla ulaşılabilir hale getirmesi de biz otelciler için büyük bir sorun.
Yaşananların iyi bir yönü de olacaktır elbet. Milyon dolarlık yatırım yapıp oteline bir site kuramayan, kurulanı da yönetemeyen, online satışlarını kendi eliyle bir kanala bırakan bizler şimdi arayış içindeyiz. Belki silkinmemiz için bir bahane olacak, ne demiş atalarımız “Her şerde bir hayır vardır" oda onu anlayana.
Demek ki satış kanallarımızı, alternatiflerimizi çeşitlendireceğiz. Öyle plansızca firma acente ziyareti ile bu işler olmuyor. Teknolojiyi, sosyal platformları kullanacağız, müşteriyi ve satın alma trendlerini takip edeceğiz. Zaten bunları yapanlar 2-3 yıldır yaşanan krizden en az etkilenenler değil mi?
Son soru: Acenteciler halay çekerken biz otelciler kara kara düşünüyoruz. Biz aynı geminin yolcuları isek kim yanlış?