Bekaroğlu: Çay Kanunu Kamuoyundan Neden Kaçırılıyor?

Bekaroğlu: Çay Kanunu Kamuoyundan Neden Kaçırılıyor?

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hazır olduğu iddia edilen ve kamuoyundan kaçırılan Çay Kanun Tasarısı hakkında Başbakanlığa bilgi edinme başvurusunda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Milletvekillerine geçtiğimiz aylarda Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan imzalı, içeriği özetle “ülkemizin milli ürünü haline gelmiş çayımızın 2023 vizyonu çerçevesinde yılda 50 bin ton ihracat, 500 milyon dolar gelir getirecek yapıya kavuşturulması için; çay kanunun çıkarılması, çay kaçakçılığının önlenmesi ve KDV’nin indirilmesi konularında duyulan ihtiyaç için desteklerinizi bekleriz.” olan bir mektup ulaştırıldığını ifade ederek, “Mektuptan anlaşıldığı üzere Rize Ticaret Borsası üzerinden Çay Kanunu hakkında bir kamuoyu oluşturulmak istenmektedir.” şeklinde konuştu.

Bekaroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Rize Ticaret Borsası, çay borsasından ibaret bir kuruluş olmakla birlikte, herkes bilmektedir ki; çay sektörünün özellikle işletme ve pazarlama aşamalarında çay tekeli kurmaya çalışan, üç-beş firmanın kontrolünde olan bir kuruluştur. Rize Ticaret Borsası tarafından gönderilen mektup, uzun süredir müstahsilleri ve çayla geçimini sağlayan bölge halkının endişelerinin en önemli kaynağını oluşturan Çay Kanunu hazırlığı olduğu yönünde önemli bir işarettir. Bu konuda 2009 yılında hazırlanan bir taslak olduğu bilinmekte, bugünlerde bu taslağın yeniden güncellenerek ve kamuoyundan kaçırılarak gündeme getirileceği iddiaları son günlerde bölge halkının en önemli gündemini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Rize Ziraat Odası yöneticilerinin yaptığı, iktidar tarafından ‘Çay Kanun Taslağı’ hazırlandığı ve bunun kamuoyundan gizlendiği bilgisi bölge halkını daha da endişelendirmektedir. Oda yöneticileri yaptıkları açıklamada, taslaktaki 2-3 madde dışında kendilerine ve kamuoyuna bilgi verilmemesine tepki göstererek, hazırlanmakta olan kanun taslağıyla çayın gerçek sahibi olan müstahsilli devre dışı bırakılacağını, fabrika sahiplerinin üretici sıfatıyla kanun taslağında yer alacağını iddia etmişlerdir. Hazırlanan çay kanun taslağının belli kesimlerce kapalı kapılar ardında hazırlandığını ve taslağın üreticinin aleyhinde olacağını ifade eden yöneticiler, “Hazırlanan kanun taslağında üretici olarak çay fabrikası sahipleri gösteriliyor. Bu çayın gerçek üreticisi olan müstahsili devre dışı bırakmaktır. 4-5 çay fabrikası sahibini çay üreticisi olarak göstermek çay üreticisinin burada yer alamayacak olması demektir. Böyle olunca müstahsil haklarını savunamayacak, çiftçi ezilip yok edilmek isteniyor” diye belirtmişlerdir.

Bu bağlamda;

1. ‘Çay Kanun Taslağı’nın hazırlanıp Hükümetin gündemine alındığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu metin neden milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve müstahsil ile paylaşılmamaktadır?

2. Bölge halkının tamamını ilgilendiren ve en önemli geçim kaynağı olan çay ve çayın geleceği hakkında neden somut bir açıklama yapılmamaktadır? Milletten saklanan bir şey mi var?

3. Çay Kanun Taslağı ne zaman çayın tüm bileşenlerinin katılımı ile tartışmaya açılacaktır?

4. Hazır olduğu iddia edilen Çay Kanun Tasarısı’nın bir nüshasını şahsıma göndermeniz mümkün müdür?

24.04.2004 tarihinde yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 4-5-11 ve 12. Maddeleri ile Anayasanın 74. Maddesi uyarınca; ivedi olarak tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim.