Başbakan Yardımcısı Arınç, Polonya'da
Başkent Varşova'da temaslarını sürdüren Arınç, Polonya Radyosu'na konuştu: "Avrupa Birliği, 'Suriye bana uzak diyemez.' Bu trajediye kayıtsız kalamaz ama hiçbir şey yapmıyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Avrupa Birliği, 'Suriye bana uzak diyemez.' Bu trajediye kayıtsız kalamaz ama hiçbir şey yapmıyor. İnsanlık adına Suriye'ye müdahale edilmesi lazım. 900 bin Suriyeli Almanya'ya gelseydi, İtalya'ya gelseydi, Fransa'ya gelseydi belki dikkatlerini çekerdi" dedi.
Polonya'nın başkenti Varşova'da temaslarını sürdüren Başbakan Yardımcısı Arınç, Polonya Radyosu'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Arınç, Kırım sorunuyla ilgili Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmelerin nasıl sürdürülmesi gerektiği yönündeki soruya, "Çok özel konuları burada konuşacak değilim" yanıtını verdi.
"Kırım meselesiyle ilgili Türkiye tek mi hareket edecek yoksa Avrupa Birliği ile birleşerek müttefik halinde mi hareket edecek" şeklindeki sorusunu Arınç, "Şüphesiz Avrupa Birliği bu konuda çok daha atak davranmalı, çok daha sonuç alıcı işler yapmalı. Ama bugün bunu göremiyoruz. Dolayısıyla Türkiye hem kendi üzerine düşen neyse onu yapacak hem de Avrupa Birliğinin topluca bu konu üzerinde etkili olmasını sağlayacak" diye yanıtladı.
"Kırım sorunu, Suriye sorununa benzer şekilde Avrupa Birliğinin yeterince katkıda bulunmadığı bir mevzudur. Sizce bu şekilde söyleyebilir miyiz" şeklindeki soru üzerine de Arınç, bu konularının tamamıyla ilgili bugün Varşova'daki Avrupa Koleji'nde konferans vereceğini, bu konudaki düşüncelerini orada açıklayacağını ifade etti.
-"Avrupa Birliği, Suriye konusunda tek bir ses haline gelemedi"
Arınç, program sunucusunun, "Suriye meselesi sizce Avrupa Birliğinin katılması gereken bir mevzu mu, Avrupa Birliği bir şey yapmalı mı bu konuda" diye soru yöneltmesi üzerine ise şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği, siyasi bakımdan doğrudan ilgilenmiyor olabilir. Ama Suriye'de bir insanlık dramı yaşanıyor. 200 bin kişi öldü. 6.5 milyon Suriyeli yer değiştirdi. 2 milyon Suriyeli, Suriye dışına kaçtı. 900 bini Türkiye'de. Kimyasal silah kullanıldı. Şehirler yıkıldı. Avrupa Birliği, 'Suriye bana uzak diyemez.' Bu trajediye kayıtsız kalamaz ama hiçbir şey yapmıyor. İnsanlık adına Suriye'ye müdahale edilmesi lazım. 900 bin Suriyeli Almanya'ya gelseydi, İtalya'ya gelseydi, Fransa'ya gelseydi belki dikkatlerini çekerdi. 'Suriye bana uzak' diyerek görmezden geliyorlar. Avrupa Birliği, Suriye konusunda tek bir ses haline gelemedi. Üzüntümüz bu."
-"Reformlar Türkiye'yi rahatlattı"
Program sunucusunun, Irak, İran ve Suriye'de yaşayan Kürtlerin artık bağımsız bir devlet kurmak istemediğini ifade ederek, bu gelişmelerin Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne etkisini sorması üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:
"Türkiye dışındaki oluşumları bir kenara koyalım. Bunun Türkiye ile doğrudan bir ilgisi yok. Bölgenin kendi sorunlarıyla ilgili Suriye'de, Irak ve İran'da yaşananlar. Ama Türkiye içerisinde gerek Kürt meselesi olsun gerek terör meselesi olsun, hükümetimiz 1.5 yıldır bir çözüm sürecini ortaya koydu. Bu süreç başarıyla ilerliyor. Bu kapsamda yapılan reformlar, Türkiye'yi rahatlattı. Kaldı ki Türkiye'de yaşayan Kürtler, bir azınlık değil. Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır ve eşit haklara sahiptir. Temel haklar noktasında, bu eşitliği bozan birtakım yükümlülüklerden onları kurtardık. Kürt halkı, hükümetimizin yaptığından çok memnundur. Huzur ve barış Türkiye'ye çözüm süreciyle daha güçlü şekilde gelmiştir."
-"Kürt halkının yüzde 90'ı, bu çözüm sürecini benimsedi"
"Kürtler, çözüm süreci sırasında, onlara düşen görevleri yapıyorlar mı" sorusunu Arınç, "Terör örgütü ile bağlantılı olanlar, zaman zaman bazı yasa dışı eylemler yapıyorlar. Ama Kürt halkının yüzde 90'ı, bu çözüm sürecini benimsedi. Teröre karşı çıkıyor, şiddete karşı çıkıyor. Örgütle bağlantılı olanların yaptığı eylemler de küçük çaplı" ifadelerini kullandı. - Ankara