Bakan müjdeyi verdi! Yeni teşvik yolda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için alınan önlemlerin, orta vadede fiyatlara yansımaya başlayacağını söyledi.

Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için alınan önlemlerin, orta vadede fiyatlara yansımaya başlayacağını söyleyen Bakan Tüfenkci, ambalaj standartlarında uyum maliyetini azaltmat için teşvik mekanizması üzerinde çalıştıklarını bildirdi. 

Tüfenkci, gıdanın bozulmadan tüketiciye ulaşması için getirilen ambalaj standartlarının da uyum maliyetini azaltmayı öngören bir teşvik mekanizması üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Fiyat kontrolü üzerinde önemli rolü bulunan kooperatiflerin, iktisadi işletmelerine vergi muafiyeti getiren düzenlemenin torba yasaya konulduğu bilgisini veren Bülent Tüfenkci, son dönemlerin tartışmalı konusu olan gümrüklerdeki ordino belgeleriyle ilgili olarak da “Biz zaten gümrük idaresi olarak yıllardır ordino belgesi istemiyoruz” dedi.
Tüfenkci, gümrüklerde elektronik altyapıya ilişkin ihalenin tamamlandığını belirtirken, 2018 yılından sonra gümrüklerde kağıtlı işlem döneminin biteceği bilgisini verdi. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Bülent Tüfenkci, Dünya’nın sorularını cevaplandırdı.
 
İyi bir tarım ülkesi olarak nitelendirebileceğimiz Türkiye’de tarıma dayalı ürünlerin fiyatlarının enflasyonist etkisini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
Aslına bakarsanız Türkiye gıda üretiminde sıkıntı yaşamazken, bunların tüketiciye ulaşması aşamasında sorunlar ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 yılında 30.3 milyon ton sebze, 19 milyon ton meyve üretilmiş. Başka bir ifade ile dünyanın sayılı üreticileri arasındayız.
 
Sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 20 ila 25’inin pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Hatta ürüne göre bu zayi oranı yüzde 40’lara da varabilmektedir. Ülkemizin üretimde gösterdiği bu başarının pazarlama aşamasında da kesintisiz sürdürülmesine yönelik, ilgili tüm bakanlıklarla birlikte; sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici örgütlerinin pazarlama aşamasında aktif hale gelmesi, başlıkları altında özetlenebilecek çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
 


Bilindiği üzere gıda lojistiği, gıda maddelerinin paketleme, taşınma ve depolamalarında gıdanın özelliklerine uygun koşullarda (sıcaklık ve nem) korunmasıdır. Bu koşulları sağlayacak ekipman ve araçların bakımı ve kontrolü son derece önemlidir. Sıcaklık/nem değişim ve dalgalanmaları, ürünlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapılarında mikroorganizma faaliyetleri oluşturarak değişime neden olduğundan soğuk zincirin önemi büyüktür.