Artvin Kalesi restore ediliyor
Vali Cirit, Artvin Kalesi'nde incelemede bulundu
Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Kalesi'nde inceleme gerçekleştirdi.
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Toplantısı, Vali Cirit başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda düzenlendi. Toplantıya, Vali Yardımcıları Önder Coşğun, Mutlu Almalı ile Ali Doğan, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile kurul üyeleri katıldı.
Toplantıda, yüklenici firma adına Yüksek Mimar Ömer Tavacıoğlu, Artvin Kalesi'nin restorasyon proje sunumunu yaptı.
Proje üzerinde bir süre fikir alışverişinde bulunan Cirit ve kurul üyeleri, toplantının ardından Köprübaşı mevkisindeki Artvin Kalesi'ni ziyaret etti.
Vali Cirit, burada yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri'nin tabanından 70 metre yükselen ana kaya üzerine kurulan ve kitabesi bulunmayan Artvin Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Artvin Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği kaynaklarıyla kalenin restore edilmesi ve kaleye ulaşım yolunun yapılması amacıyla proje hazırlandığını belirten Cirit, "Kentin turizmden hak ettiği payı alabilmesi noktasında valilik olarak birçok girişimleri bulunduk. Kentin girişinde yer alan Artvin Kalesi'ni restore ederek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıp kenti bir cazibe merkezine dönüştürmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Cirit, kalenin aslına uygun restore edileceğini, doğal yapısına asla müdahalede bulunulmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Artvin muhteşem görsele ve muhteşem bir doğaya sahip. Aynı zamanda tarihsel bir bütünlük arz ediyor. Bin yıllık geçmişi olan bir kalenin turizme kazandırılmasını ve kültürel değer olarak ortaya çıkmasını amaçlıyoruz. Artvin eğer bir turizm kenti olacaksa bu tür eserlerin öne çıkması şart. Sadece burası değil, Şavşat Kalesi'nde devam eden kazı çalışmaları bu yıl içinde tamamlanacak. Ardından restorasyon çalışması başlayacak. Ardanuç'ta Gevhernik Kalesi'nde de çalışma içine girdik. Burada bir turizm alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Bütün görsellerin kültürel değerlerle birlikte anlam kazanacağını düşündüğümüz için Artvin Kalesi'nin öne çıkmasını arzu ediyoruz."
- "Proje kent için çok büyük kazanç olacak"
Yurttaş ise Artvin Kalesi'nin restore edilmesinin kentin turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Artvin Kalesi'nin, kentin en çok ziyaret edilecek turizm alanlarından biri olacağına inandığını belirten Yurttaş, "Konukların kaleyi rahatlıkla gezebilmelerini sağlayacak gezi yolu, oturup dinlenebilecekleri alanların oluşturulması konularında fikir alışverişinde bulunduk. Yüklenici firma tarafından hazırlanan projeyi inceleme fırsatı bulduk. Proje kent için çok büyük kazanç olacak" diye konuştu.
Yurttaş, kaleye ulaşımı iki yolla gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Biri, Valimizin bizlere önerdiği kayalara saplanacak metallerle oluşturulacak patika yürüme yolu, ikincisi ise merdivenler aracılığıyla oluşturulacak klasik yolla kalenin ana girişi kapsına ulaşmak. Ziyarete gelenlerin rahatlıkla oturup dinlenebileceği, Çoruh Vadisi ile kentin giriş kısmının manzarasını seyredebileceği alanlar oluşturulacak. Aynı zamanda ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içebilecekleri mekanlar oluşturmayı planlıyoruz. Restorasyonu yaklaşık bir yılda tamamlanacak kalenin, Artvin'in en çok ziyaret edilecek kültürel alanı olacağını ümit ediyorum."