ARHAVİ'DE HAMSİLİ EKMEK VE LAZ BÖREĞİ ŞENLİĞİ YAPILDI
Artvin'in Arhavi ilçesine bağlı Dikyamaç Köyü'nde 6. Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği yapıldı. Şenlik bu yıl merhum işadamı Naim Özkazanç anısına gerçekleştirildi.
Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Dikyamaç Köyü’nde 6. Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği yapıldı. Şenlik bu yıl merhum işadamı Naim Özkazanç anısına gerçekleştirildi.
Arhavi’nin Dikyamaç Köyü’nde Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği yapıldı. Bayramın son günü olması nedeniyle de gerek ilçe halkı, gerekse köylerden katılım bir hayli yoğundu. Yapılış amacının tamamen 5 ay önce hayata veda eden merhum Naim Özkazanç anısına düzenlenen şenlik yöresel yarışmalar, gösteriler ve sanatçıların sunumuyla devam etti.
Özellikle komşu ülke Gürcistan’ın Batum şehrinden gelen ve yaşları 60-70 arasında olan yaşlılardan meydana gelen halk dansları ekibiydi. Geleneksel kültürünü sahneleyen ekibe Arhavililerin ilgisi bir hayli yoğundu.
Dikyamaç Köyü Muhtarlığı ev sahipliğinde ilçede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin desteği ile ve bu yıl 6.sı yapılan yöresel Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği’nin hayata geçirilmesinde Arhavi Belediyesi, Arhavi Turizm Derneği, Laz Kültür ve Sanat Derneği, Aroff, arhavim.net, Arhavizyon gibi dernek ve kuruluşların katkıları ile gerçekleştirildi. Etkinlik hafta sonu olması ve bayramın son günü olması nedeniyle yoğun katılım sağlandı.
Açılış konuşmasını Dikyamaç Köyü Muhtarı İdris Numanoğlu yaptı. Ardından sırasıyla Arhavi Turizm Derneği başkanı Refik Lakerta, merhum Naim Özkazanç’ın kardeşi Rüştü Özkazanç ve Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu günün anlamına uygun konuşmalar yaptılar. Konuşmanın ortak teması iş adamı Naim Özkazanç’ın hatıralarının yaşatılması ve devam ettirilmesiydi. Ayrıca turizm adına kazandırılan ve ilçenin tek köy müzesi olan Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi’nin koruyup yaşatılmasına vurgu yapıldı. Ayrıca etkinlik adının sadece Hamsili Ekmek ve Laz Böreği Şenliği değil de, yöresel yemekler ve kültürel yarışmalar adı altında daha geniş çaplı bir çalışma yapılabileceği ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.
Etkinlikte halk oyunları gösterileri, köy halkının tulum eşliğinde yöresel oyunların sunumu, kültürel yarışmalar (Kampara Oyunu, Kütük Taşıma, Dik Hızarla Tahta Kesme, Lahana Yemeği (Dudeyi) Yapma, Grestada Hamsili Dolma (Kapça Geçveyi) Yapma Yarışmaları) ve yöresel sanatçılardan oluşan etkinlik yapılmış oldu.