Ardeşen ve Hopa Bölgenin Geleceği İçin Tek Yumruk Oldu

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Ardeşen Ticaret ve Sanayi (TSO) Odasınca düzenlenen karma yönetim kurulu ve meclis toplantısında Başta Hopa ve Ardeşen olmak üzere bölgenin genel sorunları ve çözüm önerileri hakkında 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirildi.

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, Hopa TSO Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı, Ardeşen TSO Meclis Başkanı Cemil Akbeniz ile her iki oda yönetim kurulu üyeleri ile meclis üyeleri, çeşitli kamu kurum kuruluş, özel sektör temsilcileri ve işadamları katıldı.

Turizm sektörü ve bölgesel gelişmeler başta olmak üzere, iç ve dış ticaret, Ardeşen ve Hopa ilçeleri arasındaki sosyo-kültürel ilişkiler ve Cumhuriyet Gemisi projelerinin konuşulduğu toplantıda başta oda başkanları Akyürek ve Kuyumcu ile Meclis Başkanları ve alanlarında uzman meslek komitesi temsilcileri görüşlerini aktardı.

Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu, Dünya genelinde turizm sektörünün ekonomik hacim ve turist sayısı açısından performansı istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ettiğini ifade ederek, "Turizm, özellikle dünya ihracat kategorisinde önde gelen sektörlerden biri olma özelliğine sahiptir. Turizm, toplumların yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sağlamakta ve giderek bir yaşam biçimi haline gelmektedir. Diğer yandan, küreselleşme toplumsal yaşam dinamiklerinde birçok değişimi beraberinde getirmektedir. Toplumsal bir faaliyet olarak turizm sektörü de bir değişim süreci geçirmektedir. Değişen gereksinim ve ihtiyaçlara paralel olarak turizm sektöründe yeni turizm çeşitleri ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, ülkemiz ve bölgemiz turizm sektörü çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Alternatif turizm olarak adlandırılan doğa temelli turizm; günümüzde turizm sektörü içerisinde en hızlı gelişen bölümlerden birisidir. Bölgemiz farklı coğrafi ve kültürel yapısı, zengin ve eşsiz doğal güzellikleri ile kendine has ve özel bir bölgedir. Doğanın temelde olduğu turizm çeşitlerinde çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin farkındalığının arttırılması yani turizm eğiliminin arttırılması bölge ekonomisi için büyük önem arz etmektedir. Coğrafi özellikleri nedeniyle ekonomisi tarıma dayalı bir yerleşim yeri olan bölgemizde hiç kuşkusuz ekonomik anlamda katma değer sağlayacak bir diğer sektör turizm olacaktır. Bu nedenle, bölgemizin tüm kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile yerel halkımız bu durumun bilincinde olmalı ve turizme ayrı bir önem vermelidir. Bölgemiz ulusal ve uluslararası düzeyde, doğa temelli turizm faaliyetleri ile marka değerine sahip önemli bir destinasyondur. Turizmden yüksek fayda sağlayan destinasyonlar, turistlere tek bir ürün sunmak yerine ürün çeşitliliğine yönelmektedirler." ifadelerini kullandıı.

ÇAY TURİSTİK BİR OBLE OLARAK KULLANILABİLİR

Kuyumcu, "Bölgemiz için oldukça önemli olan, Rize ile özdeşlenen, hatta başkenti olduğu kabul edilen çay, turistik bir obje olarak da değerlendirilebilir ve bölgemize bu anlamda farklı bir turistik deneyim imkanı sağlayabilir. Çay, dünyada oldukça yaygın tüketilen bir içecektir. Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de yiyecek servisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte, Türkiye gibi pek çok ülkede sosyal bir aktivite olarak da önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca turistik faaliyetlerde turistik bir ürün olarak kullanılması, özellikle son yıllarda, oldukça popüler hale gelmiştir. Bunun en önemli göstergesi de; günümüz dünyasında çay ile ilgili faaliyetlerin ün kazandığı destinasyonların bulunmasıdır. İngiltere, Sri Lanka, Hindistan, Çin, Tayvan ve Kenya çayı turistik bir ürün olarak kullanan önemli destinasyonlara sahip ülkelerdir."

YEREL ÇALGILAR

"Bölgemiz ile özdeşleşen horon, tulum, kemençe vb. gibi yöremize ait kültürel değerlerimizi turizm ile entegre etmeliyiz."

ARDEŞEN TURİZM KOMİSYONU

"Ardeşen TSO öncülüğünde ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ve Ardeşen Turizm Fakültesi işbirliği ile bölgemizde turizmin gelişmesi ve kalkınması için "Turizm Komisyonu" kurduk. Bu gibi komisyonların ilçelerimizde kurularak, bölgelerimizde ki somut ve somut olmayan kültürel miras envanterlerinin ortaya çıkarılmasını sağlamalıyız."

Kuyumcu, "Ardeşen TSO olarak başarının, paydaş koordinasyonun sağlanmasına ve standartları belirli, sürdürülebilir ve yüksek rekabet gücüne sahip stratejiler oluşturulmasına ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtım ve işi sahiplenme faaliyetlerine bağlı olduğunun bilincindeyiz."

TURİZM BÖLGEMİZDE UYUYAN BİR DEVDİR

Havaalanı;

Kuyumcu, Rize- Artvin (kaçkarlar)Havalimanı altyapı dolgu projesinin %60 tamamlandığını ifade ederek, "Günde takribi 105.000 ton dolgu malzemesi dolduruluyor. Planlandığı üzere 2020 yılının sonunda hizmete açılması bekleniyor. Hem Rize olarak hem Artvin olarak bu havalimanı turizmden ticarete her şeyi hareketlendirmesi öngörülüyor."

Demiryolu;

Kuyumcu, "Şu anda Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergahında "Demiryolu Projesi" onay aşamasında. Fakat bizim talebimiz öncelikli Samsun-Sarp Sınır Kapısı güzergahında yapılması ve bu konuda Artvin-Rize-Trabzon-Giresun-Ordu ve Samsun illerinde faaliyet gösteren bölge odaları ile beraber hareket etmeliyiz."

ARDEŞEN'DEKİ SOSYAL FAALİYETLER VE AKTİVİTELER

Kuyumcu içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde Ardeşen ilçesinde gerçekleştirilecek olan sosyal faaliyet ve aktivitelerle ilgili de bilgilendirmede bulunarak, "05-08 Temmuz 2019 tarihleri arasında bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Sokak Basketbolu (Streetball Turnuvası) ilçemizde düzenlenecektir. 14 Temmuz 2019 Pazar günü "Uluslararası Offroad Yarışması", 27 Temmuz 2019 Cumartesi günü ise "Tulum Festivali" düzenlenecektir. Yine bölgemizin en önemli organizasyonlarından biri olan Formulaz tahta araba yarışları 17 Ağustos 2019 tarihinde yapılacaktır. Öte yandan, henüz tarihi netleşmemiş ancak, 2019 yılı içerisinde ilçemizde "Türkiye Rafting Şampiyonası" düzenlenmesi planlanıyor." ifadelerini kullandı.