Antibiyotik en az 5 yudum suyla içilmeli!
KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tekinbaş:"Antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Tekinbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antibiyotik tüketiminin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.
Antibiyotiklerin susuz tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Tekinbaş, "Antibiyotik alan bir kişi ardından mutlaka bol su içmelidir. O nedenle antibiyotiklerin nasıl içilmesi konusu hem hastalığın iyileşmesi hem de başka komplikasyonlar açısından önemlidir" dedi.
Antibiyotik kullanırken hekimin önerisine uyulmasının önem taşıdığını bildiren Tekinbaş, şu bilgileri aktardı:
"Bu insanların çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. 'Ben tükürüğümle ilacı alırım gider' dersek bu durum yemek borusunda geniş yanık alanları oluşturabilir ve hastanın kaybedilmesine kadar gidecek önemli sağlık problemlerine yol açabilir. O nedenle antibiyotikler bol suyla tüketilmelidir. Bu kapsamda da bir hastamız yanlış antibiyotik kullanımının ardından hastanemize müracaat etti. Hastamızın antibiyotik yemek borusunda kalıyor ve yemek borusunu deliyor. Gerekli tedavinin ardından gün içerisinde bu hastamızı taburcu ettik."
Prof. Dr. Tekinbaş, her ilacın bu tür önemli hasarlara yol açmadığını dile getirerek, "Vatandaşlarımızın hangi ilacın böyle bir duruma neden olup olmayacağını bilmesi mümkün değildir. Onu sorması da gereksiz bir şeydir. Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" diye konuştu.
-"Grip hastalığında bile antibiyotik kullanılıyor"
Gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarına da değinen Tekinbaş, toplumda bu ilaçların fazla tüketildiğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Tekinbaş, şu uyarıları dile getirdi:
"Batıda antibiyotiğin az kullanıldığı yerlerde bir ilaç bir mikrobu ortadan kaldırırken antibiyotiğin gereksiz ve fazla kullanıldığı yerlerde antibiyotik o mikroba hiçbir etki etmiyor. Sonrasında da o mikrobu öldürebilmek için daha değişik antibiyotikler geliştiriliyor. O antibiyotiklere karşı da sonuçta mikroorganizmalar tehdit algısı oluşturdukları zaman ona savunma mekanizması geliştiriyor. O savunma mekanizmasını geliştirdikten sonra da antibiyotikler herhangi bir etki etmiyor."
Türkiye'de gribe karşı bile antibiyotik kullanıldığına dikkati çeken Tekinbaş, "Grip hastalığında antibiyotik kullanılmaması lazım. Grip hastalığının üzerine eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklenirse ancak o zaman antibiyotik kullanılabilir" dedi.
Tekinbaş, antibiyotiğin mutlaka hekim önerisiyle alınması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"(Daha önce kullandım bana iyi geldi, şimdi de iyi gelir) düşüncesi yanlıştır. Bunun dışında 'komşum aynı hastalıktan olmuş, aynı sıkıntıları çekmiş, o antibiyotiği aldı iyi oldu. Ben de alayım iyi olurum' düşüncesiyle asla antibiyotik kullanmamak lazım. Bu durum bir antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalma açısından çok olumsuz bir etki olur ve mikropların da antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesine neden olur ki bu orta ve uzun vadede bir kısım hastalıklar açısından çok önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu durum da insanların basit enfeksiyonlardan kaybedilmesine neden olabilir. O nedenle de insanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir."