ABD'nin istemediği projede sona gelindi
2013 yılından beri Çin ile çalışmaları süren uzun menzilli hava savunma sisteminde sona gelindi.
~~Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sisteminin geliştirilmesi konusunda, "Artık ülkemizdeki ihtiyaçları göz önüne alarak sonuçlandırılmasıyla ilgili herkeste bir mutabakat var. Tartışmalar artık belli bir yere oturduğu için, kiminle nereden nereye gelebileceğimizi az çok anladığımız için karar noktasına doğru gidiyoruz" dedi.
Demir, SETA Vakfı tarafından düzenlenen panelde, uzun menzilli hava sistemi derken balistik füzeleri de içeren, menzili 3 bin kilometreye kadar ulaşan füzelere karşı savunmadan bahsettiklerini dile getirdi.
Türkiye, 2013'te ilk uzun menzilli füze projesinde Çin ile görüşmelere başlamış, projede Fransa - İtalya ortaklığı 2'nci ve ABD ise 3'üncü olmuştu. Türkiye'nin Çin ile müzakerelere başlaması ABD'nin tepkisine yol açarken, teknoloji transferi gibi konularda yaşanan pürüzler nedeniyle projede bugüne kadar nihai karar alınmadı. İsmail Demir, Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başlamasının yankıları olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin bu alanda kendine yeterliliği en önemli parametre" dedi.
'OYALAMA YOK'
Çin ile 2 yıldır devam eden sözleşme görüşmelerinin ne aşamada olduğu ve diğer ülkelerin tekliflerinin hâlâ geçerli olup olmadığı sorularına ise Demir şu cevabı verdi:
"Geçen sürede görüşmeler hep aşama kaydetmek için, bu mesafe sürekli çeşitli ülkeler için alınıyor. Sürecin uzaması teknik detayların çalışılmasından kaynaklanıyor, yoksa oyalama ya da projede bir dönüş söz konusu değil. Ülkelerle yapılan görüşmelerde herhangi birinden bir geri dönüş yok. Bir karar verilmesi konusunda netliğe ulaştık gibi. Belli parametreleri gözden geçirip artık karar vermek istiyoruz"
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ay başında füze projesinde son aşamaya gelindiğini ve kasım ayında Antalya'da yapılacak G20 zirvesi sırasında Çin ile bu projeyi nihayetlendirmek için görüşmeler yapacaklarını söylemişti.
MUHARİP UÇAKTA SÜRE VERMEK ZOR
Demir, Milli Muharip Uçak Projesi'ne ilişkin bir soru üzerine, "Kavramsal tasarımla oluşturulan 3 model içerisinde 'şunu seçtik' demedik henüz. Bu proje yürütülürken Türkiye'nin bu konudaki teknik yetkinlik seviyesine ve tecrübesine baktığımızda bir yabancı destek sağlayıcıyla çalışmak zaten ana prensiplerden biriydi. Şu anda teknik destek sağlayıcı firmanın seçimi sürecindeyiz teklifler elimizde. O seçimden sonra beraberce tasarlama sürecine gireceğiz. Uçağın, Çin'in ürettiği uçağa benzediği yine basında yer aldı. Bir resim alınıp, koyulup 'şuna benzediği' yorumu tamamen gündemimiz dışında olan ve nereden geldiğini anlamadığım bir konu. Göklerde ne zaman olacağına yönelik bir süre vermek zor" diye konuştu.