Isırgan Otuna Japonların İlgisi
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Karadeniz Doğa Federasyonu ortaklığı ile yürütülen 'Isırgan Dünyası' projesi yapılan toplantı ile Japon iş adamlarına tanıtıldı.
Giresun Valiliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’nın destekleri, Karadeniz Doğa Federasyonu ortaklığı ile yürütülen “Isırgan Dünyası” projesi Vali Hasan Karahan başkanlığında yapılan toplantı ile Japon iş adamlarına tanıtıldı. Bölgemizde yoğun bir şekilde bulunan ve dünyada da birçok sektörde kullanılan ısırgan otunun tanıtımı için düzenlenen toplantı, doğal ürünler pazarında dünya devi Japon MUJİ Firması’nın üst düzey yetkililerinin de katılımıyla Giresun Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantı açılışında konuşan Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, ısırganın dünyada kozmetikten tıbbiyeye, gıdadan giyime kadar birçok sektörde kullanıldığını, ancak ekonomik olarak değerlendirilmediğini, Valilik kurumlarının da desteği ile bu konuya ilgi duyan kurum ve firmalarla ortak proje üzerinde çalışma başlatarak sektörü geliştirmek ve belirlenen stratejilerle ısırgan otunu tarıma ve sanayiye kazandırmak istediklerini söyledi.
Isırgan otunun ekonomiye kazandırılması ve kullanım kapsamının genişletilmesi için 2015 yılı içerisinde ilk adımın atıldığını ifade eden Vali Karahan şunları kaydetti; “Isırgan, Giresun’da önemli bir kültür ve ekonomik değer. Giresun ısırganıyla bilinen, ısırgancı diye tanına bir şehrimiz. İlimizde kendiliğinden yetişen ve geleneksel olarak burada kullanılan ve tüketilen bir bitkidir. Bu değeri daha iyi nasıl değerlendirebiliriz onunla ilgili araştırma yapıyoruz. Dolayısıyla bunun Giresun’da ticari olarak ya da tarımsal anlamda üretilmesinin mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu potansiyelimiz, alt yapımız var. Bu ciddi bir başlangıç. Yaklaşık bir yıldır da devam ediyoruz projemize. Giresun için yeni bir açılım aynı zamanda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da temsilcileri bu proje için geldiler. Daha önce ısırganın ekonomik değeri konusunda fazla bir çalışma yapılmamıştı. Biz bu konuda çalışan değerli hocalarımızla birlikte bu konunun ekonomik ve bilimsel olarak nasıl yapılacağını ve bunun akabinde nasıl pazarlanacağını değerlendirmek üzere bir süredir çalışıyoruz. Bu konuda deneyimli olan Japon MUJİ firmasının da konu ile ilgilendiğini duyduk. Onlarla birlikte bu projeyi çalışıyoruz. İnşallah Giresun için yeni bir iş sahası, gelir kapısı olacağını düşünüyoruz. Projenin amacı doğal olarak bölgemizde yetişen ısırganın ekonomiye kazandırılmasını sağlamaktır. Daha işin başındayız ama ümitliyiz. Giresun için ciddi bir imkan. İlgili arkadaşlarımız gerçekten ciddi bir katkı sunuyorlar. Bir de böyle dünya çapında bir firmayla işbirliğinde olmamızda ayrıca bize güç veriyor. Yakın zamanda bu konuda daha fazla faaliyetlerde bulunacağız. Bugün aynı zamanda ısırganın Giresun’da geleneksel olarak yemeklerde kullanımının nasıl artırılabileceğine yönelik bir faaliyetimiz oldu. İkramlarımızın hepsi ısırganlı yiyeceklerdir. Tatlısından tuzlusuna, çayından çorbasına kadar hepsini denedik. Gayet güzel olmuş. Uygulama Oteli bu konuda örnek bir çalışma yapmış. Kendilerini tebrik ediyoruz. Katılımcılar da ısırganın hem sanayi, hem yiyecek hem de tıbbi alanda olmak üzere çok çeşitli kullanıma uygun bir bitki olduğunu ifade ettiler. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Fındığa alternatif olarak değil, fındığın yanında bunlar da ek gelir olarak üretilsin, diye düşünüyoruz.”
Dünya çapında 900’den fazla şubesi olan Japon MUJİ Firması yetkilisi Kanda Yoshimura da ısırganla ilgili Giresun’daki çalışmaları ve planlamaları görmek için toplantıya üst düzeyde katılım gösterdiklerini söyleyerek, ısırganı kendi mağazalarında öncelikle tekstilde kullanmayı düşündüklerini, sonrasında da kozmetik ve yemeklerde kullanabileceklerini kaydetti. Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Uzmanı Kamber Ülker de; projeye 2015 yılında başlandığını ve 25 ilde destinasyon programı uyguladıklarını ifade ederek, 2015 yılındaki yatırım miktarının 2 milyon 250 bin Türk Lirası olduğunu ve 2016 yılı için de 2 milyon Türk Lirası tutarında kaynak sağlandığını söyledi. Toplantının ardından yaklaşık 16 türde yapılan ısırganlı yiyecekler davetlilere ikram edildi. Toplantıda; İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammet Angın, Doğu Karadeniz kalkınma Ajansı (DOKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aldağ, Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Uzman Kamber Ülker, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Prof. Dr. İsmet Boz, Isırgan Dünyası Projesi Koordinatörü Hakan Adanır ile Türkiye’nin organik tekstil üreticileri Ege Deniz ve Sırıkçıoğlu Tekstil yöneticileri de hazır bulundu.