5 trilyon dolarlık siber ordu kuruluyor

IŞİD'in dijital savaşçıları ve hacker grubu Anonymous internette birbirine girdi.

ABD, Rusya ve Çin aralarında olmak üzere pek çok ülke ise yıllardır siber ordulara yatırım yapıyor. Gelecek 10 yılda dünya çapında bu alana yapılacak yatırımların 5 trilyon doları aşması bekleniyor.

13 Kasım’da Paris’te yaşanan terör saldırılarının ardından başta Fransa olmak üzere AB genelinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına yönelik geniş çaplı insan avı devam ediyor. Takip sadece gerçek hayatla da sınırlı değil. Sanal dünyada da IŞİD’e yönelik farklı kanallar üzerinden saldırılar sürüyor. Özellikle hacker grubu Anonymous’un IŞİD’e yönelik Twitter hesaplarını silmeye başladığı haberleri savaşın sanal dünyaya da sıçradığını gösterdi. Grubun ‘Ghost Security Group’ adlı bölümü yayımladığı açıklamada şu ana kadar Twitter’dan silinen IŞİD bağlantılı adres sayısının 20 bini geçtiğini duyurdu. Örgüt ayrıca 8 maddelik bir hareket planı açıklayarak IŞİD’i sanal dünyadan nasıl sileceğini de duyurdu. IŞİD’ın sanal savaşçıları ‘Cyber Khalifat’ (Siber Halife) ise kendilerine yönelik saldırılara yanıt vereceklerini duyurarak gözdağı verdi. IŞİD’in son açıklamasında Paris’in ardından bir sonraki hedefin New York olacağını duyurması ise şehre yönelik geniş çaplı bir siber saldırı endişelerini artırdı.

DİJİTAL ORDULAR KURULDU

ABD ise özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından siber savunmaya yönelik yatırımlarını artırdı. Ülke Askeri Haber Alma Ajansı’nın (NSA) yanı sıra dijital savunmaya yönelik 14 farklı birim kurdu. Toplamda yıllık en az 50 milyar dolarlık bir bütçeyle çalışan bu kuruluşlar bireysel internetin kontrolünden sanayi casusluğuna, dijital savaştan tüm iletişim ağlarının kontrolüne kadar sanal dünyanın mutlak hâkimiyeti için çalışıyor. Ancak ABD bu alandaki faaliyetleriyle yalnız değil. ABD’nin haricinde Çin, Hindistan, Rusya, Güney Kore, İsrail ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülke sanal savaşlar için kesenin ağzını açmış durumda. Sayıları 10-15 bin kişiye kadar oluşan küçük sanal savaşçı orduları kuran ülkeler bu orduları yüksek teknolojili sistemlerle donatıyor. Geleneksel türden ateşli silah kullanmayan bu orduların silahları ise ‘sadece’ yazılım ve yüksek hızda ağ bilgisayarlarından oluşuyor. Ancak bu silahların etkisi nükleer silahlarla yarışacak güçte.

SAVAŞ ÇIKARMAK KOLAY

Dijital orduları kurmak ve geliştirmek ise oldukça maliyetli bir girişim. Yapılan araştırmalara göre sadece ABD’nin bu alan için yıllık harcadığı kaynağın en az 250 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Gelecek 10 yılda bu alana dünya çapında yapılacak yatırımların ise 5 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Geleneksel ordulara kıyasla askerlerin silah taşımaması, üniforma giymemesi, yaralanmaması ve ölmemesi ise sanal ordulara yeni asker bulmayı çok kolaylaştırıyor. Can korkusunun olmadığı bir savaşın caydırıcılığı da olmadığı için bu tür savaşları çıkarmak da artık çok kolay. Diğer bir ifadeyle daha şimdiden bitmek tükenmek bilmeyen sanal savaşların yaşandığı bir dünyaya kendimizi hazırlayalım. Anonymous 8 maddelik plan açıkladı Siber saldırılar özellikle internetin küresel çapta yaygın hale gelmesiyle birlikte giderek felakete dönüşen bir sorun haline geldi. İnternetin ilk yıllarında haber veya alışveriş sitelerine düzenlenen saldırılar aradan geçen zamanla çok planlı ve yıkıcı darbelere dönüştü. Gartner’ın araştırmalarına göre siber saldırıların dünyaya yıllık ticari maliyeti 500 milyar dolar seviyesinde. Bu tür saldırılara karşı savunma için yapılan yatırımlar ise 80 milyar doları buluyor.

ANONYMOUS 8 MADDELİK PLANINI AÇIKLADI

Hacker grubu Anonymous, IŞİD ile sanal dünyada mücadele ve imha için 8 maddelik bir hareket planı duyurdu. Buna göre grup IŞİD’in internetteki sayfalarını yıkacak, sosyal medyadaki adreslerine sızıp bilgi toplayacak, IŞİD’in siber kadrosu hedef alınacak, devletler IŞİD ile sanal mücadeleye teşvik edilecek, elde edilen bilgiler DarkNet’te depolanacak, daha medyatik olunacak, Twitter hesapları yakın takibe alınacak. Son adımda ise bire bir sıcak temas planlanıyor.

KÜRESEL YILLIK ZARAR 500 MİLYAR DOLAR

Siber saldırılar özellikle internetin küresel çapta yaygın hale gelmesiyle birlikte giderek felakete dönüşen bir sorun haline geldi. İnternetin ilk yıllarında haber veya alışveriş sitelerine düzenlenen saldırılar aradan geçen zamanla çok planlı ve yıkıcı darbelere dönüştü. Gartner’ın araştırmalarına göre siber saldırıların dünyaya yıllık ticari maliyeti 500 milyar dolar seviyesinde. Bu tür saldırılara karşı savunma için yapılan yatırımlar ise 80 milyar doları buluyor.