2050 Yılına Kadar 10 Milyon Kişi Ölecek
Prof. Dr. Ender Yarsan: Araştırmalar gösteriyor ki 2050'ye kadar antibiyotik direncinden kaynaklanacak hastalıklardan 10 milyon ölüm yaşanacak.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerikan İlaç Dairesi (FDA) ve birçok ülkenin sağlık otoritesi tarafından çağın sorunu olarak gösterilen "antibiyotik direnci", insan sağlığını tehdit ediyor. Hayvan sağlığı hizmetlerinde, insanlardan iki kat fazla kullanılan antibiyotiklerin et, süt ve diğer ürünlerle insana geçiş yaptığını anlatan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, "İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da antibiyotiklerin reçetesiz satılmaması gerekiyor. Araştırmalar gösteriyor ki 2050'ye kadar antibiyotik direncinden kaynaklanacak hastalıklardan 10 milyon ölüm yaşanacak" diye konuştu.
"ARTIK İLAÇLAR ETKİSİZ KALIYOR, SOĞUK ALGINLIĞI BİLE ÖLÜM SEBEBİ OLACAK"
Dünya ülkelerinin antibiyotik direnci ile ilgili mücadelenin yollarını aradığını belirten Prof. Dr. Yarsan, "Artık ilaçlar etkisiz kalıyor. Çok basit bir soğuk algınlığında bile artık tedaviler yapılamayacak ve ölümlere yol açacak" dedi.
"TÜRKİYE AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRADA"
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her yıl en az 25 bin insanın antibiyotik direnci sonucu gelişen hastalıklardan öldüğünü kaydeden Yarsan, "Türkiye, Avrupa'da antibiyotik kullanımında birinci sırada. İl bazına baktığımızda Şanlıurfa en fazla antibiyotik kullanan il. Antibiyotiğin hayvan sağlığında kullanımına bakarsak, insanlarda kullanımının neredeyse iki katı. Biz, ilacı hayvanlarda enfeksiyonu önlemek ve verimliliği artırmak için kullanıyoruz. Bu durumda bakteri direnç kazanmışsa et, süt ve diğer ürünlerle bu dirençli mikroorganizma insana geçiyor.
"ABD TAVUKLARDA KULLANILAN ANTİBİYOTİĞİ YASAKLADI"
ABD, tavuklarda kullanılan ve insana bulaşan bir antibiyotiği yasakladı. Eczaneler artık insanlara reçetesiz antibiyotik veremiyor. Veteriner hekimliklerde de bu karar alınmalı ve uygulanmalı." dedi.
A.N