7. Hamsi Ve Horon Festivali" Rize`yi İstanbul`a Taşıdı
Hamsi ve Horon Festivali`nde vatandaşlara 5 ton hamsi ikram edildi.
Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen Hamsi ve Horon Festivali'nde vatandaşlara 5 ton hamsi ikram edildi. Esenlerlilerin hamsiye ve horona doyduğu festivalde, "Hamsi Yeme Yarışması"nın yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen "En Güzel Atmaca Yarışması" renkli görüntülere sahne oldu.
Esenler, hamsiye ve horona doydu. Anadolu'nun zengin kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çok sayıda etkinliğe imza atan Esenler Belediyesi, “7. Hamsi ve Horon Festivali” ile Rize'yi İstanbul'a taşıdı. Esenler Rizeliler Derneği ile birlikte Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu. Festivale Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nu yanı sıra; AK Parti İstanbul Milletvekilleri Metin Külünk, Hüseyin Bürge, Ahmat Hamdi Çamlı ve Yıldız Seferinoğlu, Devlet Eski Bakanı Hayati Yazıcı, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcıları, ilçedeki siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BAŞKAN GÖKSU VATANDAŞLARA HAMSİ İKRAM ETTİ
Kemençe ve tulum eşliğinde horonların oynandığı festival, Esenler Belediye Başkanı ve beraberindeki protokol üyelerinin vatandaşlara hamsi ikramı ile başladı. Festival kapsamında Dörtyol Meydanı'nda kurulan 20 metre uzunluğundaki mangalda ve dev kazanlarda pişirilen 5 ton hamsi, helva ve çay ile birlikte binlerce vatandaşa dağıtıldı.
Festivalde ilk konuşmayı yapan Esenler Rizeliler Derneği Başkanı Önder Mengene, yedincisini düzenledikleri Hamsi ve Horon Festivali ile Rize'nin kültürünün Esenler'de ve İstanbul'da yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. İstanbul Rizeliler Dernekleri Federasyon Başkanı Celal Erdoğan da, Rize'nin zengin kültürünü Esenler'e taşıyan festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.
HAMSİNİN KULAĞINA KAR SUYU KAÇTI
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Dörtyol Meydanı'nda zaman zaman çiğ köfte zaman zaman ise kayısı festivali düzenlediklerini vurgulayarak, "Bugün de Rizeliler ile Hamsi ve Horon Festivali düzenliyoruz. Festivalimizi yapmak için her sene kar yağmasını bekliyoruz. Kulağına kar suyu kaçan hamsiyle Esenlerlileri buluşturuyoruz. Bu festival ile hamsi yemekten ziyade herkese kardeşliğimizi, birlikteliğimizi, beraberliğimizi gösteriyoruz" dedi.
DÜNYA ENERJİSİNİ TÜRKİYE'DEN ALIYOR
81 ilin Esenler'de buluştuğunu belirten Başkan Göksu sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlığın vicdanının yok olduğu dünya enerjisini Türkiye'den, Türkiye de enerjisini Rize'den alıyor, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan alıyor. Bu festivalinin bizim için farklı bir önemi var. Rizelisiyle, Edirnelisiyle, Hakkarilisiyle hepimiz aynı dağın yeliyiz, aynı Allah'ın kuluyuz. Biz bu kardeşlik türküsünü söylemeye devam edeceğiz. Ve kim ki bu ülkenin kardeşliğine, birliğine göz dikerse, bu ülkenin tarihi, bu ülkenin vicdanı o gözü kapatacaktır".
TÜRKİYE'DE KALLEŞLERE VE AYRIMCILARA YER YOK
Göksu'nun ardından vatandaşlara hitap eden AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge de Güneydoğu'da devam eden operasyonlara değinerek şunları kaydetti: "Kardeşliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ama bu memlekette kalleşlere, ayrımcılara yer yok. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi 'Pareleli veya dikdörtgeni fark etmez, bu memlekette ayrımcılık yapanların, kalleşlik yapanların başına dünyayı yıkacağız".
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise bu tür festivallerin önemine dikkat çekerek, "Dünya önemli sorunlar yaşıyor. Türkiye de bu sorunların merkezinde. Suriye'deki, Irak'taki, Ortadoğu'daki karışıklığı Türkiye'ye taşımak isteyen güçler var. Bunların Kürt vatandaşlarımızla uzaktan yakından alakaları yok. Bizleri bir araya getiren bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
HAMSİ BAHANE, MUHABBET ŞAHANE
Devlet Eski Bakanı Hayati Yazacı da konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada büyük bir güç ve büyük bir ülke olduğuna işaret eden Yazıcı, "Hamsi bahane muhabbet şahane. Bu meydanda en büyük zenginliğimiz olan kardeşliğimizi gösteriyoruz. 79 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kardeşliği hiçbir şeyle ölçülemez. 786 bin kilometrekare vatan toprağı 79 milyonundur. Devlet tektir, adı Türkiye Cumhuriyeti'dir. Vatanın birliğini ve bütünlüğünü korumak devletin başlıca görevidir ve bu görevi yerine getiriyoruz" dedi.
53 SANİYEDE 39 HAMSİ YEDİ
Hamsiyle yapılmış 20 farklı lezzetin tanıtıldığı festivalde düzenlenen "Hamsi Yeme Yarışması", renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmayı, 53 saniyede 39 hamsi yiyen Mustafa Can Avcı kazandı. Avcı'yı 29 hamsi yiyen Ümit Şimşek ve 22 hamsi yinen Abdullah Yıldız takip etti.
DEDE, EN GÜZEL ATMACA SEÇİLDİ
Bu yıl festivalde bir ilke daha imza atıldı. İlk kez düzenlenen "En Güzel Atmaca Yarışması"nda kazanan, Turgut Yıldız'ın Dede isimli 11 yaşındaki atmacası oldu. Kuzine başında çay içilip, kestane ve simit yenilen festival, sanatçı Erol Şahin'in verdiği konserle son buldu.
YORUMLAR