131. Kik Dışişleri Bakanları Toplantısı
Sonuç bildisinde "Suriye halkının kanını dökenlerin" UCM'de yargılanması talep edildi Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kurulması için çabaların devam edeceği belirtildi.
Suudi Arabistan'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gündemini Suriye'deki iç savaş, Filistin meselesi ve Mısır'daki seçim oluşturdu.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan ve başkent Riyad'da gerçekleşen toplantının sonuç bildirisinde, "Kardeş Suriye halkının kanını dökenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması" talep edildi.
Bildiride, Beşşar Esed'in devlet başkanlığı seçiminde aday olması, "yaşananlara barışçıl çözümler bulma çabalarını baltalama girişimi" olarak nitelendirildi.
"Suriye rejimin yanında yer alan" ve aleyhinde BM Güvenlik Konseyi'nde alınabilecek kararları veto eden Rusya ve Çin'in eleştirildiği bildiride, krize, ülkenin toprak bütünlüğü, birliği ve özgürlüğünü koruyacak geçiş hükümetinin kurulmasını öngören Cenevre-1 temelinde, barışçıl çözümün bulunması gerektiği anlatıldı.
-"Yahudi yerleşim birimleri yasa dışıdır"
Filistin meselesinin de masaya yatırıldığı belirtilen bildiride, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kurulması için çabaların devam edeceği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:
"Filistin'de varılan milli mutabakat ve bu çerçevede uzlaşı hükümeti kurulması memnuniyet vericidir. İsrail, Filistin ile yapılan barış görüşmelerini zora sokan taraftır. Mescid-i Aksa ve Kudüs'te yaptığı kazı çalışmaları ile Yahudi yerleşim birimleri inşası yasa dışıdır, Kudüs'ün kimliğini değiştirmeyi amaçlamaktadır."
-Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Mısır'daki seçimlerin, "şeffaf, nezih ve olumlu" bir atmosferde geçmiş olmasından duyulan memnuniyetin kaydedildiği bildiride, Mısır halkına verilen desteğin devam edeceği belirtildi.
Bildiride ayrıca KİK ülkeleriyle İran arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve teröre karşı ortak mücadelede önemli gelişme kat edildiğine yer verilerek, Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programının barışçıl hale getirilmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (Uaek) denetimine açılması için devam eden müzakerelerin umut verici olduğu kaydedildi.
Toplantının diğer gündem maddelerinin, Yemen'in içinde bulunduğu sıkıntılı süreç, Irak'ta huzur ve istikrarın sağlanması ve Libya'da askeri ve siyasi gerginliğin sona erdirilmesi konuları olduğu bildirildi. - İstanbul
YORUMLAR