1 EYLÜL BALIK AVI SEZONU AÇILDI

BALIKÇILAR “VİRA BİSMİLLAH” DEYİP DENİZE AÇILDI

1 EYLÜL BALIK AVI SEZONU AÇILDI
31 Ağustos 2014 - 19:23

 Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale Mahallesi’nde 1 Eylül balık sezonunun açılışı münasebetiyle Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün katılımıyla bir tören düzenlendi. 
Törende yapılan konuşmaların ardından sezonun bereketli geçmesi için dua edilirken, daha sonra tekne ile denize açılarak sezonun ilk balık ağı bırakıldı. Ağlara bol miktarda kraça ve palamut kalması balıkçıları sezon için umutlandırdı.
Trabzon Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce organize edilen Su ürünleri av sezonu açılış törenine Vali Öz’ün yanı sıra Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende ilk olarak söz alan Trabzon Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, 2014-2015 balıkçılık av sezonunun bereketli ve kazasız geçmesi temennisinde bulunarak, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahip ilimizde bin 91 adet 5 ila 50 metre arasında balıkçı gemisi ve 4 bin 895 balıkçı tayfası ile ülkemiz karasularında balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca müdürlüğümüzce ruhsatlandırılan 4 bin 21 adet amatör balıkçı denizde ve iç sularda sportif amatör balıkçılık yapmaktadır. 2014-2015 yeni balıkçılık av sezonunun bereketli ve kazasız geçmesini dileriz” dedi.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de balıkçılık sektörünün önemine vurgu yaparak, “İlimiz için önemli bir faaliyette yine bir aradayız. Denizin bereketinden yararlanmamız için belirlenen kurallara uymamız gerekiyor. Bu konuda önemli çalışmalar var. Bizim yararımıza olan önemli düzenlemeler yapıldı. Av mesafesi, derinliği ve büyüklükle ilgili düzenlemelerin yanında mevsimsel olarak yapılan düzenlemeler bizim bindiğimiz dalı kesmememiz ve denizlerdeki bereketi azaltmamamız içindir. Su ürünleri araştırma merkezimizle beraber bu konuda bilimsel araştırmalar yapmaktayız. Bu anlamda bu merkezimiz denizlerimizde su ürünleri varlığının geliştirilmesi ve korunması amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bölge ilk olarak su ürünleri gen bankası kurulacak. Bu durum araştırma merkezimiz kimliğini, kalitesini bir üst noktaya taşıyacak ve diğer ülkeler arasında ülkemize bir prestij kazandıracaktır. Su ürünlerini sadece tutulan, avlanan satılan ve gelir elde edilen varlık olarak görmüyoruz, uzun vadeli yatırım ve geçim kaynağı olarak görüyoruz. Onun için koyulan kurallara mutlaka uymalıyız. Denizlerimizin kirlenmemesi ve kaçak yapılaşma konusunda da almamız gereken tedbirler var. Bu konudaki tedbirleri büyükşehir yapılanmasıyla beraber hep birlikte alacağız. Balıkçı barınaklarının ve çekek yerlerinin düzenlenmesi konusunda da gerekli çalışmalar yapılacaktır” dedi.
Öz, "Balıkçılık bölgemiz için önemli bir sektör. Türkiye’de 600 bin ton olan su ürünlerinin büyük kısmı doğu Karadeniz’dedir. Bin 100 civarında tekne ile birlikte 5 bin kişiye iş imkanı sağlayan bir sektör. Dolaylı olarak 10 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Bu sektör bizim için önemli bir göz bebeğidir. Bu bakımdan denizden çıkan bu ürünü iyi korumamız gerekiyor. 2014-2015 av sezonunun bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Akçaabat Müftüsü Ramazan Tekin tarafından yeni sezonun bereketli geçmesi için dua edildi. Hep birlikte duaya amin denilmesinin ardından törendekiler tekne ile denize açıldı.
Denize sezonun ilk ağı bırakılırken, ağlarda bol miktarda kraça ve palumut olması balıkçıları yeni sezonda umutlandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum